Leestip van Jan Matthys

Laat niemand onverschillig

19 oktober 2023

Dit was nog een tip van het onvolprezen "Between the covers". Maar als je de besprekingen opvraagt bij Goodreads blijkt dat niet iedereen er weg van is. De meningen zijn zelfs compleet verdeeld - men is helemaal voor of helemaal tegen, een middenweg lijkt niet te bestaan. Het mag duidelijk zijn dat ik tot het voor-kamp behoor, anders stond deze tip hier niet. Maar ik heb wel begrip voor de tegenstemmers. Af en toe is het onwaarschijnlijkheidsgehalte vrij hoog, en als dat een probleem is moet je hier niet aan beginnen.

Het is het verhaal van Kya, die als klein meisje door het ene gezinslid na het andere in de steek wordt gelaten en alleen achterblijft in het moeras. Ze slaagt er niet alleen in volledig zelfreddend te worden, met de hulp van een vriendje leert ze zichzelf lezen en schijven en wordt ze uiteindelijk een expert in de fauna en flora van het moerasland waar ze in woont. Ze blijft echter een buitenstaander en als er een verdacht overlijden gebeurt wordt ze verdachte nummer één.

Delia Owens is van huis uit een non-fiction auteur, maar levert hiermee een geslaagde debuut roman af. Het boek is intelligent opgebouwd, begint vrij traag en versnelt naarmate de plot zich ontvouwt.

Synopsis

Als een jong meisje opgroeit in de moerassen van North Carolina blijkt het leven vol gevaren te zijn.

Leestip van Jan Matthys

Where the crawdads sing
Titel:
Where the crawdads sing
Auteur:
Delia Owens
# pagina's:
370 p. : kaart
Uitgeverij:
Corsair
ISBN:
9781472154668
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zuidelijke staten van de Verenigde Staten ; 1950-, Mens en natuur