Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Amerika, zoals wij het kennen, bestaat plots niet meer...

9 maart 2020

In Koeweit is het Amerikaanse militaire apparaat zich aan het voorbereiden om het Irak van Sadam binnen te vallen. In Parijs staat een vrouwelijke undercover agente op het punt om een terroristische cel op te rollen. En ten noorden van de evenaar zeilt een, op het eerste zicht, onschuldige zeilboot rond met aan boord een bemanning die bestaat uit een drugkoerier, een moderne piraat en twee vrouwen die liever eerst schieten en dan pas vragen stellen. En plots zijn ze allen getuige van een onverklaarbaar fenomeen als een golf van onbekende energie het vasteland van de Verenigde Staten omklemt.

Amerika, zoals wij het kennen, bestaat niet meer.

Plots bevinden de Amerikaanse militairen, die nog wereldwijd verspreid zijn, zich in een oorlog zonder een centrale controle of een centraal bestuur. De link met Washington is verdwenen en wat er nog overblijft van het bestuur bevindt zich in enkele geïsoleerde gebieden; Pearl Harbor, Guantànamo Bay en het uiterste noordwesten van de V.S. dat als bij mirakel gespaard is gebleven.

Voor de Jihadisten is het een mirakel van Allah en Saddam maakt van de gelegenheid gebruik om aan te vallen. Ook Iran verklaart de oorlog aan de V.S., een land dat eigenlijk niet meer bestaat behalve in de gedachten van diegene die willen dat het nog bestaat. En dit is nog maar het begin van een wereld, die zonder politiestaat, steeds sneller en sneller in verval raakt op sociaal, economisch, ecologisch en alle andere gebieden.

Deze techno-triller slaagt erin een nieuwe tijdlijn in het leven te roepen die zeer geloofwaardig overkomt want je zou je inderdaad de vraag kunnen stellen wat er zou gebeuren indien er plots geen V.S. meer zou zijn om elk kruidvat in de wereld onder de duim te houden.

De schrijver slaagt er in om een zeer geloofwaardig beeld op te hangen, ondanks het sci-fi gehalte van de ramp die de V.S. treft, en dit komt vooral omdat je een paar persoonlijke individuele verhalen volgt in het boek. Ook het feit dat deze verhalen zich vooral situeren in 4 steden (Parijs, Seattle, Guantànamo Bay en Acapulco) zorgt ervoor dat je als lezer meegezogen wordt in de verhaallijnen en vaak uitkijkt naar een verder verloop van een van de verhaallijnen of lotgevallen van een van de personages.

Het boek is dan ook spannend van begin tot einde en eindigt met een “cliffhanger” om U tegen te zeggen waardoor je al snel op zoek gaat naar deel 2 en 3 van deze trilogie.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Titel:
Without warning
Auteur:
John Birmingham
# pagina's:
516 p.
Uitgeverij:
Titan
ISBN:
978-1781166031
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips