Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Een beklijvend verhaal over diverse thema's

19 februari 2020

Op de opening van de Boekenbeurs 2014 kreeg Kris Van Steenberge (°1963) de Debuutprijs 2014 voor zijn roman ‘Woesten’. Eerder ontving Van Steenberge voor hetzelfde boek ook de publieksprijs en de juryprijs van De Bronzen Uil 2014 voor beste Nederlandstalige roman én de lezersprijs van Het Betere Boek, het jaarlijkse literatuurfestival in Gent.

‘Woesten’ speelt zich af tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Naamloos, een misvormde en daarom door de samenleving uitgestoten man, en zijn tweelingbroer, de populaire Valentijn.

Het verhaal wordt vanuit het standpunt van vier mensen geschreven: de moeder, de vader, Naamloos en Valentijn. Elk van de vier verhaallijnen tonen een werkelijkheid zoals deze door die bepaalde persoon wordt ervaren. Het is pas als je alle betrokken partijen hebt gehoord/gelezen, dat je je een idee kan vormen hoe de vork precies aan de steel zit. Het vijfde deel (slot) wordt door de tweeling verteld als waren ze één persoon. Wellicht is deze liefde tussen de broers de enige vorm van liefde die overleeft in dit boek.

Het is opmerkelijk dat de vier verhaallijnen geen herhalingen bevatten, ze vullen elkaar aan en geven telkens nieuwe stukjes informatie, waardoor een vorige verhaallijn wordt aangevuld of uitgediept. Over dit boek is heel goed nagedacht, dit schrijf je niet zonder eerst een schema op te stellen van wie-wat-waar.

‘Woesten’ is geen oorlogsroman sensu stricto. De oorlog speelt zich voor de personages van ‘Woesten’ meer af op het persoonlijke niveau dan op wereldvlak. De maatschappelijke problemen (oorlog, dorpsmentaliteit aan het begin van de twintigste eeuw, klassenverschillen) vormen het breder kader waarin zich persoonlijke tragedies afspelen, de ene al minder tijdsgebonden dan de andere. Sommige tragedies zijn van alle tijden: afwijzing omwille van uiterlijke kenmerken, pesterijen, geroddel, seksueel misbruik door religieuzen, moord, stukgelopen relaties, ...

Eigenlijk is het moeilijk te vatten dat de auteur al deze thema’s in één roman heeft samengeperst, maar dat die toch vlot leesbaar is en boeit van begin tot einde.

Synopsis

Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Woesten
Titel:
Woesten
Auteur:
Kris Van Steenberge
# pagina's:
9 cd's
Uitgeverij:
HKM Literatuur
ISBN:
9789079390205
Materiaal:
Luisterboek
Onderwerp:
Vlaanderen ; 19de eeuw

Gerelateerde leestips