Kristel Vereecken
Leestip van Kristel Vereecken
Het leven is een eindeloze, wonderbaarlijke, avontuurlijke zoektocht naar jezelf en boeken kunnen je hierbij op een (h)eerlijke manier helpen

Een krachtig, grappig bij momenten, maar zo belangrijk feministisch manifesto dat iedereen zou moeten lezen

3 februari 2024

Mary Beard's Women & Power is een fantastisch, helder, inspirerend manifesto. Iets wat permanent op het nachtkastje thuishoort van vrouwen én mannen.

Het is bovendien een echte krachttoer omdat ze op amper 120 pagina's zo helder, zo grappig ook, aan de hand van verhalen uit de oudheid maar evengoed uit de recente politieke geschiedenis, glashelder aantoont hoe vrouwen stelselmatig het woord en dus de macht wordt ontnomen. Vrouwen die zich uitspreken, die de macht ambiëren worden vaak als onvrouwelijk bestempelt. Ze legt uit van waar dit komt en creëert hierdoor, zowel bij mannen als vrouwen, het bewustzijn hoe en wat we hieraan kunnen veranderen.

Beard's scherpzinnige en humoristische one-liners leggen onverbloemd de kern van dit probleem bloot. Via twee krachtige essays, "The Public Voice of Women" en "Women in Power", belicht ze de uitdagingen waar vrouwen die naar macht streven, mee te maken krijgen, met boeiende voorbeelden uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Dit boek is essentieel leesvoer, niet alleen voor vrouwen die hun stem willen laten horen, maar ook voor mannen, aangezien het inzicht biedt in de culturele, politieke en religieuze vooringenomenheid tegen vrouwelijke autoriteit door de eeuwen heen.

Beards werk moedigt aan tot reflectie en actie, met de hoop dat we op een dag de diepgewortelde genderongelijkheid kunnen keren.

Dit boekje dient als een krachtig instrument voor verandering, aangezien het ons leert de vooroordelen te herkennen en te bestrijden.

Kortom, Mary Beard biedt ons een essentiële, toegankelijke en inspirerende kijk op de strijd van vrouwen om macht en is daarmee een must-read voor iedereen die streeft naar een gelijkwaardigere samenleving.

Kristel Vereecken
Leestip van Kristel Vereecken
Het leven is een eindeloze, wonderbaarlijke, avontuurlijke zoektocht naar jezelf en boeken kunnen je hierbij op een (h)eerlijke manier helpen

Women & power : a manifesto
Titel:
Women & power : a manifesto
Auteur:
Mary Beard
# pagina's:
XI, 115 p. : ill.
Uitgeverij:
Profile Books
ISBN:
9781788160605
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen ; geschiedenis, Rollenpatronen, Seksisme

Gerelateerde leestips