Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Liefde is niet maakbaar

23 maart 2020

“En Emma was benieuwd wat men in het leven nu precies verstond onder verrukking, passie, roes, woorden die zij in de boeken zo mooi had gevonden.”

Met dit citaat uit Madame Bovary van Gustave Flaubert begint Zonder liefde van Stefan Brijs. Deze roman over de warme maar soms ingewikkelde vriendschap tussen Ava en Paul, twee mensen op zoek naar de ware liefde, is ontzettend mooi geschreven. Terwijl beide personages op zoek gaan naar de liefde, wordt hun vriendschap aardig beproefd. Ava en Paul hebben elk hun eigen beeld over liefde. Zij gelooft in liefde op het eerste gezicht, hangt de idee van de passionele liefde aan en wil worden overrompeld. Hij is bedachtzamer, zelfs rationeel en wil via contactadvertenties de juiste match vinden. Desondanks steunen en troosten ze elkaar, maar verklaren elkaar niet de liefde. Liefde is niet maakbaar, schrijft de flaptekst en zo pakt het ook uit.

Brijs beschrijft vanuit een sympathieke, haast liefdevolle instelling hoe zijn personages net als iedereen worstelen met het leven. Zonder liefde is uit het leven gegrepen en stemt tot nadenken. Duidelijk is dat relaties niet over rozen gaan, dat liefde ongrijpbaar is en dat zelfs vriendschap teer blijkt. Een authentieke roman over vriendschap en liefde.

Synopsis

Een leraar kijkt terug op een periode in zijn leven waarin hij hecht bevriend was met een vrouw die net als hij teleurgesteld was in de liefde, maar heel anders met die ervaring omging.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Zonder liefde : roman
Titel:
Zonder liefde : roman
Auteur:
Stefan Brijs
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025452681
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap
Sfeer:
Bitterzoet

Gerelateerde leestips