Ivo De Kock

Afgestudeerd als communicatiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel stilde ik mijn honger naar creatieve communicatie als copywriter bij een reclamebureau. Maar mijn passie voor boeken én films bleef groot en leidde naar literaire en filmjournalistiek.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Winnetou en Old Shatterhand. Zij dreven me als jonge snaak wekelijks naar de wijkbib voor een dosis Karl May. Dat leidde tot andere ontdekkingen. En leeshonger. Plus de wijsheid van John Steinbeck: “Er zijn nooit genoeg boeken.”

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

“Ik vind televisie heel opvoedkundig,” liet Groucho Marx zich ooit ontvallen, “telkens iemand het toestel aanzet ga ik in een andere kamer een boek lezen.” Dat mag ook al eens een boek van Agatha Christie zijn. Liefst in een mooi kader, het Parijse 'Le Train Bleu' met Trein 16.50 of Moord in de Oriënt-Express bijvoorbeeld.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Naast schrijvende filmmakers als David Cronenberg en Samuel Fuller mogen ook Robert Penn Warren, Malcolm Lowry, Paul Bowles, Brian Moore, Flannery O'Connor, James Crumley, James Ellroy, Jim Thompson en Norman Mailer zich op het lekkers storten. Terwijl Ernest Hemingway, Franz Kafka, Gustave Flaubert en Joseph Conrad welkom zijn aan de bar. Jack Kerouac mag om het dessert samen met James Joyce. Kunnen we ondertussen W.F. Hermans laten voorlezen uit eigen werk.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

The Alexandria Quartet, de tetralogie van romans geschreven door Lawrence Durrell. Een wilde, poëtische brok literatuur die dezelfde personages en gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven benadert.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met dezelfde persoon waar ik ook een passie voor film mee deel.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Boeken schenken is zo persoonlijk dat ik nooit eenzelfde boek tweemaal geef.

Hoe kies je je volgende boek?

Vaak heel intuïtief, soms na een tip en heel af en toe omdat een thema of een auteur me op dat moment bezighouden.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Alles wat met film te maken heeft, maar ook Engelstalige literatuur, van klassiekers over misdaadliteratuur tot pulpfiction.

Je eigen website/vlog/facebook pagina

https://www.filmies.be

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

weten

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Ivo De Kock

Ivo De Kock

“Je hoeft geen boeken te verbranden om een cultuur te vernietigen,” schreef Ray Bradbury, “mensen aanzetten te stoppen met lezen volstaat.” Passie voor boeken kan dan ook nooit aanstekelijk genoeg werken. Wat ons mateloos fascineert is de manier waarop creatieve schrijvers via fictie en non-fictie de wereld een vervormde spiegel voorhouden, waarin de tijdsgeest en de emoties van het individu elkaar beïnvloeden.

Enkele leestips van Ivo

Ontdek enkele leestips van Ivo