Ingrid De Pourcq

Ben 50 jaar, alleenstaande moeder en bibliothecaris. Studies taal, literatuur en geschiedenis. Hou van kunst én natuur, in wisselende proporties. Ben momenteel veel bezig met opvoeding en persoonlijke ontwikkeling. Rustzoeker.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Toen ik in het tweede leerjaar zat bracht ons moeder ons voor het eerst naar de dorpsbibliotheek in het lokaaltje onder het podium van het parochiecentrum. Daar heb ik na enige maanden Pinokkio gelezen in een (lichtblauwe?) Disney editie met veel van die prachtige tekeningen. Dat heb ik diezelfde dag nog uitgelezen. Daarna ben ik niet meer opgehouden met lezen.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Ik vrees dat ik er geen heb. Ik kan me niet kan bezighouden met wat ik niet goed vind. Zo ben ik voor de sake van een leesclub eens De geniale vriendin van Elena Ferrante gaan lezen, maar ik ben toch 100 pagina's voor het einde gestopt. Ik wil mijn tijd besteden aan boeken die ik goed vind.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Om een keer alleen maar vrouwelijke auteurs te kiezen: Doris Lessing, Etty Hillesum, Hella Haasse, Jane Austen, Maya Angelou, Harper Lee, Wislawa Szymborska...

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Oeioei, ik zou zoveel willen herlezen... Eentje dat er toch wel uitschiet is La condition humaine van André Malraux: ik denk dat daar 75 jaar later nog steeds heel veel actualiteit in schuilt. Ik heb het boek 25 jaar geleden ook niet goed begrepen, en ben benieuwd of ik het nu beter zou begrijpen. Maar ook 100 jaar eenzaamheid van G.G.Marquez, voor het pure leesplezier, en Totalité et infini van Levinas, om zijn visie. En momenteel ben ik steeds maar stukjes uit Het tij keren van Joke Hermsen aan het herlezen. Ik herneem ook steeds hoofdstukken uit mijn boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met een aantal collega's op het werk, met wie we een leesclub hebben, en met de leesclub van de Femma vrouwen van Sint-Jozef Gent. En met een tante en nonkel wissel ik wel eens boeken uit.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Heb geen enkel boek al meer dan éénmaal cadeau gegeven.

Hoe kies je je volgende boek?

- ik kies iets wat al in mijn boekenkast staat en dat me op dat moment aanspreekt - ik haal iets uit de bib waar ik ergens iets over gelezen heb en dat me interesseert; soms koop ik het boek ook nadien - ... of ik haal iets toevalligs uit het rek van de bib waar mijn oog op valt en dat me aantrekt - ... of ik laat me verleiden door het aanbod in sommige boekenwinkels - ik lees mee met mijn leesclubs, zo lees je ook boeken die je uit jezelf nooit zou beginnen - ik heb een mapje met leestips en recensies van boeken die ik ooit nog wil lezen, soms haal ik daar iets uit dat dan opeens voorrang mag krijgen

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

- wereldliteratuur, klassiekers... (minder de actuele bestsellers en nieuwste literatuur, weinig Vlaamse en Nederlandse literatuur) - boeken over opvoeding van kinderen en jongeren, ADHD, hoogbegaafdheid en autisme, zaken die met persoonlijke ontwikkeling te maken hebben - wereldbeschouwing, filosofie, psychologie - kunst en geschiedenis (Middeleeuwen)

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

weten

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Ingrid De Pourcq

Alles is een proces.

Enkele leestips van Ingrid

Ontdek enkele leestips van Ingrid