Leestip van Ingrid De Pourcq
Alles is een proces.

Black Lives Matter avant-la-lettre

19 oktober 2020

Dit boek is geschreven in 2014-15, in de beginjaren van de Black Lives Matter (BLM) beweging. In die periode werd bij protesten nog niet de naam van George Floyd gescandeerd, maar die van de zwarte tieners Trayvon Martin en Michael Brown.

Het boek is een lange brief van een vader aan zijn 15 jaar oude zoon, waarin hij zijn eigen levensgeschiedenis vertelt als deel van de geschiedenis van zwarten in de Verenigde Staten. Of eigenlijk schetst hij de geschiedenis van zwarte lichamen in Amerika: hoe ze eeuwenlang een handelswaar waren, mishandeld en misbruikt, en hoe dit zich doorzet in de huidige maatschappij.

In een coming-of-age verhaal vertelt de auteur over zijn eigen jeugd, hoe hij opgroeide in de ruwheid van straat en school. Pas aan de universiteit vindt hij een gemeenschap van gelijkgestemden. Hij leert trots te zijn op de schitterende schoonheid van zwarte lichamen, maar gaat zich ook afvragen wat het nu precies betekent om zwart te zijn. Hij leert dat er iets als zachtheid bestaat, maar wordt ook geconfronteerd met de gewelddadige dood van gekenden door agressief politieoptreden. De naam van Prince Jones vergeet je nooit meer.

Zoek geen objectieve analyse of geschiedschrijving in dit boek; dit is een pamflet, geschreven vanuit een diepe woede en verontwaardiging om de onrechtvaardige behandeling van zwarten, het brutale geweld dat ze dagelijks ondergaan. Het toont hoe je strijdvaardig kan zijn in een donkere wereld. De auteur hanteert een onverbloemde taal en rake beelden om de verhalen van vele mensen te vertellen.

In het boek lees je zinnen als “Een doodgewone dag kan op straat ineens in een levensgevaarlijke quiz veranderen, waarbij elk fout antwoord kan leiden tot een pak slaag, een schietpartij of een zwangerschap” en “Je kunt niet vergeten hoeveel ze van ons hebben afgenomen en hoe ze onze lichamen hebben omgezet in suiker, tabak, katoen, goud.” Confronterend.

De auteur is ook een dichter. Voor de bibliotheekgangers die we toch allemaal zijn nog dit citaat: “Voor mij betekende kennis vrijheid… Ik was geschikt voor de bibliotheek, niet voor het klaslokaal. De klas was een gevangeniscel van andermans belangen. De bibliotheek was open, oneindig, vrij. Langzaam ontdekte ik mezelf.”

Synopsis

In een brief aan zijn zoon zoekt een zwarte, Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

Leestip van Ingrid De Pourcq
Alles is een proces.

Tussen de wereld en mij
Titel:
Tussen de wereld en mij
Auteur:
Ta-Nehisi Coates
# pagina's:
148 p. : ill.
Uitgeverij:
Amsterdam University Press
ISBN:
9789463728058
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zwarten ; Verenigde Staten

Gerelateerde leestips