Leestip van Ingrid De Pourcq
Alles is een proces.

Absurd blitzbezoek aan Parijs

10 maart 2022

Wil je een grappig en absurd boek lezen, neem dan deze Franse klassieker uit 1959 in de hand.

Het verhaal: Het meisje Zazie komt enkele dagen in Parijs logeren bij haar oom Gabriel. Er ontvouwt zich een kleine wereld van aparte figuren in een volks milieu. Zazie is niet op haar mondje gevallen, maar dat zijn haar familie en hun vrienden gelukkig ook niet. Snelle dialogen volgen elkaar op over de vreemdste!è situaties. Uit de gesprekken van de grote mensen is er maar één ding wat Zazie niet begrijpt: wat is nu eigenlijk die “hormosessualiteit”?

Zazie gaat ook graag haar eigen gangetje en wil Parijs op haar manier ontdekken. Hierdoor komt ze in delicate situaties terecht, waar oom Gabriel haar moet uit redden. De rollercoaster eindigt in de nachtclub waar oom Gabriel danseuse de charme is, en in een café waar zich een episch gevecht afspeelt, met oom Gabriel als held. Of is het Gabriella?

En wat is de rol van de metro in heel het verhaal?

Raymond Queneau schrijft zijn werk in de dagelijkse spreektaal, in een snedige, volkse woordenschat, soms zelfs fonetisch (geschreven zoals het uitgesproken wordt). Dat maakt het verhaal erg levendig en vlot om te lezen. Het is alsof het zich bij de deur afspeelt.

De vele dialogen lenen zich ook tot het medium film. Onmiddellijk in 1960 kreeg het boek zijn filmische versie in een regie van Louis Malle (όόk in de bib te vinden 😊).

Synopsis

Tijdens een logeerpartij in Parijs brengt een onbevangen meisje haar familie in onmogelijke situaties.

Leestip van Ingrid De Pourcq
Alles is een proces.

Zazie in de metro
Titel:
Zazie in de metro
Auteur:
Raymond Queneau
# pagina's:
205 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
90-234-1265-6
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kinderen
Sfeer:
Gek,
Vrolijk,
Warm

Gerelateerde leestips