De Boon longlists 2023 gekend. Geef ook jouw mening

2 december 2022

De tweede editie van de Boon komt eraan. De Vlaamse literatuurprijzen voor enerzijds fictie- en non-fictieboeken en anderzijds kinder- en jeugdboeken, elk 50.000 euro waard, worden op 23 maart 2023 in De Vooruit te Gent uitgereikt.

De titels van de 30 kanshebbers voor de Boon 2023 zijn bekend, zowel fictie- als non-fictieboeken als kinder- en jeugdliteratuur. Er waren meer dan 800 inzendingen. Op de longlists van de belangrijkste Vlaamse boekenprijs staan meer boeken van auteurs uit Vlaanderen dan vorig jaar.

De organisatie ligt in handen van vierNulvier en Bibliotheek De Krook. Op 23 maart weten we wie de opvolgers zijn van Marieke Lucas Rijnevelds Mijn lieve gunsteling en Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos.

Boon jeugd 1080x1080

Covers - ©vrt

Een jaar lang hebben de vakjury voor kinder- en jeugdliteratuur en de vakjury voor fictie en non-fictie een massaal aantal boeken gelezen. Uit ruim 800 inzendingen selecteerden zij voor elke categorie 15 titels die in aanmerking komen om de Boon in de wacht te slepen. De genomineerden vind je alvast terug op de website van de Boon!

Heel wat genomineerden - Vlaamse kanshebbers - werden al als leestip aangeraden door onze stadslezers. In zijn tip Theater in tijden van oorlog ... noemt stadslezer Joël De draaischijf van Tom Lanoye een 'beklijvende roman, vol ironie, over de op- en neergang van een theatergezelschap in de Lage Landen (Antwerpen, Den Haag) voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.' In deze voor Freiko Kloeke roman, 'die diep in de theatergeschiedenis van Antwerpen en Den Haag duikt, schetst hij [Lanoye] niet alleen een portret van de culturele elite tijdens de bezettingsjaren, maar ook van het opportunisme van de kunstenaar die zich aan de samenleving denkt te kunnen onttrekken.'

Een andere Vlaamse kanshebber is De huisvriend van Heleen Debruyne. Een grimmig bravourestuk, volgens Tine die vervolgt: 'In De huisvriend graaft Heleen Debruyne in haar eigen West-Vlaamse familieverleden. (...) De huisvriend is geschreven in een licht spottende toon, maar vergis je niet: Debruyne is analytisch en messcherp.' Ook Lieve Joris duikt met Hildeke in haar familiegeschiedenis. Hartverscheurend mooi, volgens Jan. De pure Vlaamse taal raakte Jan diep genoeg zijn leeshart. 'Geen ‘Vlaamsche’ taal maar gewoon de taal die wij in Vlaanderen spreken. Ik hou daarvan, ze is echt. Ook dit verhaal dat we, ik en mijn lees- en levenspartner, na elkaar lazen is echt. Er zijn boeken die ik dichtklap en dan weet, dit moet zij ook lezen. Intens, zo hebben wij het ook gelezen en somtijds opzij gelegd omdat het niet te gauw uit zou zijn.'

Familieverhalen spreken aan. Ook Pluto van Lara Taveirne is voor Elke een Zinderend, beklijvend familieverhaal. Het is 'een verhaal met een gouden randje, over moeders, dochters, zussen en de ragfijne draden die hen verbinden, een leven lang, tot over de dood heen. Een boek over sterke vrouwen ook, en eentje overgoten met een flinke scheut nostalgie.' Lara Taveirne pakte Jan bij zijn nekvel en raakte hem behoorlijk diep in ’t hart. Hij verwoordt het al volgt: 'Antonia, je kwam met woorden in mijn hoofd terecht, kreeg een plek in een apart kamertje in een van mijn harten. Ik weet nu al dat je daar gaat blijven en ik jou daar dikwijls zal koesteren.' Carl tipte zowel Pluto, een prachtige roman over een excentrieke moeder en haar vier dochters, als ook Honingeter van Tülin Erkan Honingeter is een knappe debuutroman waarin de auteur speelt met taal, meent Carl en voegt eraan toe: 'Wie weet wordt het een filmscenario?'

30 formidabele boeken staan op de longlists en slechts enkele kregen al een leestip.

Vandaar de oproep om massaal de boeken van de longlist te gaan lezen en leestips te schrijven. Hoe meer verschillende meningen over een boek, hoe interessanter. Uit de tips halen we quotes en met deze quotes promoten we de uitreiking van de Boon. Fictie of non-fictie, kinder- of jeugdliteratuur. Tussen de 30 titels zit voor elk wat wils. Dus lezen maar!

Meld je aan als stadslezer en dien een leestip in!

Tine Englebert