Nike Annys
Leestip van Nike Annys
Altijd een boek op zak!

Het boek waarmee het allemaal begon

31 januari 2020

Ik herinner het mij nog levendig. Ik was een jaar of negen, tien en lag op het vouwbed dat aan de hotelkamer was toegevoegd om kinderen te slapen te leggen. Ik had mijn toevlucht gezocht tot de koele kamer, want buiten was het heet, zoals wel vaker in het Franse Aveyron. Wat er verder in de kamer gebeurde, ontging me volledig. Helemaal opgeslorpt door mijn boek. Ik las 'Alleen op de wereld' in een goedkope, vereenvoudigde pocketversie. Het was de allereerste keer in mijn korte lezersleventje dat ik diep ontroerd was door wat ik las. Ik voelde tranen opwellen, maar durfde ze niet laten bengelen - helemaal onthutst door de gevoelens die een boek bij me kon opwekken. Voor het eerst ervoer ik de kracht van literatuur: de start van een bijzonder avontuur.

Nu, meer dan 30 jaar later, lees ik samen met mijn negenjarige zoon de bewerking van Tiny Fisscher met schitterende illustraties van Charlotte Dematons. Het is nog altijd even hartverscheurend en ik zie dezelfde ontroering bij mijn zoon. Niemand blijft onberoerd bij het lot van de vondeling Rémi die met zijn meester en straatmuzikant Vitalis de straten van het 19de eeuwse Frankrijk afschuimt.

Alleen op de wereld is een klassiek verhaal (het verscheen voor het eerst in 1878) en een tearjerker van jewelste. Heel andere koek dan de boomhut- en loserboeken en o zo mooi...

Weetje: het boek is ook een soort 'Tour de France' en moest de Franse kinderen destijds wat geografische kennis bijbrengen. Op de eerste en laatste pagina's vind je de reisweg van Rémi.

Synopsis

Een jonge vondeling zwerft met een oude muzikant en diens dieren door het 19de eeuwse Frankrijk.

Nike Annys
Leestip van Nike Annys
Altijd een boek op zak!

Alleen op de wereld
Titel:
Alleen op de wereld
Auteur:
Hector Malot
# pagina's:
287 p. : ill.
Uitgeverij:
Gottmer
ISBN:
9789025761844
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Weeskinderen
Sfeer:
Bitterzoet

Gerelateerde leestips