De Italiaanse ziekte
Als ik terugkom vertelt het verhaal van de Roemeense Daniela die haar gezin achterlaat om in Milaan als 'badante' of inwonende ouderenverzorgster te werken. Om de studies van haar dochter Angelica en zoon Manuel te kunnen bekostigen en hun huis op te knappen, verlaat Daniela van de ene op de andere dag haar kinderen en man Filip om in Italië te gaan werken. Terwijl ze zwoegt om zoveel mogelijk geld naar huis te sturen, geraakt haar gezin in Roemenië ontwricht. Vooral Manuel lijdt erg onder zijn moeders afwezigheid. Hij blijft immers achter met een nukkige zus en een dronken - en uiteindelijk wegvluchtende - vader. Al snel vervreemden de gezinsleden van elkaar. Balzano portretteert dit gezin vanuit het perspectief van de moeder en haar twee kinderen.
Pas wanneer Manuel in coma raakt na een brommerongeval, keert Daniela terug om aan zijn ziekbed te waken. Verteerd door schuldgevoelens vertelt ze over haar leven in Italië: over hoe ze voor demente bejaarden zorgde, over hoe ze als nanny aan de slag kon en over hoe de eenzaamheid haar overmeesterde. Het is het wrange verhaal van wat ze in Oost-Europa 'de Italiaanse ziekte' noemen: vrouwelijke migranten die om te verdienen naar Italië trekken om de zorg op te nemen voor bejaarden, kinderen en het huishouden.
Als ik terugkom is een maatschappelijk geëngageerde roman over een verborgen wereld die enerzijds dichtbij is, maar anderzijds toch ver van ons af staat. Balzano toont het schrijnende verhaal van deze verborgen wereld. Hij geeft een stem aan immigranten die in het Westen dergelijke klussen komen opknappen en onthult de persoonlijke gevolgen van deze arbeidsmigratie. Marco Balzano heeft een fijne schrijfstijl en kruidt zijn verhaal met voldoende humor waardoor het boek heel leesbaar is. Een bijzonder sterke roman.