Lies Van de Vijver
Leestip van Lies Van de Vijver
'I feel like the only pole vaulter in here.' Ed Steed

De leegheid van vriendschap

21 augustus 2023

Elk jaar kijk ik uit naar de winnaars van het ‘Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême’. Niet dat dit een ultieme maatstaf is, want het is ook een wirwar aan selecties, jury’s en sponsors om door te baden, maar in 2022 won Léa Murawiec met LE GRAND VIDE eentje die toch een extra snaar wist te raken bij me. Goed voor meteen een Nederlandse vertaling in 2022 en dit jaar in oktober geeft het gerenommeerde Drawn & Quarterly het werk ook uit in het Engels. Welkom wereld.

Welkom in een wereld van gedurfde grafische vormgeving, nukkige hoofdkarakters en pertinente reflecties op onze maatschappij onderworpen aan het onverbiddelijke dictaat van de schone schijn. In een wereld waar je enkel gezond bestaat door je ‘aanwezigheid’ gedicteerd door de aandacht van je vrienden, verkwijnt Manel Naher onder de opgelegde onzichtbaarheid. Uit angst om nooit meer gezien of gehoord te worden, onderneemt Naher een gewelddadige poging om aandacht te trekken. Nihilisme verkoopt.

Murawiec creëert met LE GRAND VIDE een weliswaar licht doorzichtige maar toch bijtend cynische reflectie op onze zucht naar digitale persoonsverheerlijking, en het verdraaide belang van passieve aandacht tegenover actieve empathie. Het werk grijpt hierdoor een beetje naast de tijdsgeest waarin influencers en aandachtszoekers niet meer het oneindige leven verkrijgen, maar toch steeds meer onder de kritische en JOMO loep van sociale mediagebruikers vallen. Tijd om te kiezen voor LE GRAND VIDE.

Lies Van de Vijver
Leestip van Lies Van de Vijver
'I feel like the only pole vaulter in here.' Ed Steed

Le grand vide
Titel:
Le grand vide
Auteur:
Léa Murawiec
# pagina's:
[204] p. : ill.
Uitgeverij:
2024
ISBN:
9782901000709
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Beroemdheid, Maatschappijkritiek

Gerelateerde leestips