Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Verrassende Prix Goncourt 2020

9 mei 2023

Het waanzinnige verhaal van dezelfde vlucht tussen Parijs en New York die tweemaal landt met een tussentijd van drie maanden. Een volstrekt onverklaarbaar fenomeen dat Hervé Le Tellier – voorzitter van de literaire groep Ouvroir de littérature potentielle – tot mijn groot amusement erg sterk uitgewerkt heeft in een roman die niet onder één noemer te vatten is: scifi, thriller, psychologie en filosofie.

"Puur leesplezier" was de samenvattende commentaar van Jos Geysels in Uitgelezen, editie februari 2022.

De leesgroep Brugse Poort (op donderdag) zag volgende pluspunten: interessant en intrigerend gegeven waarmee de auteur iets anders doet dan verwacht / poging tot inleving in meerdere personages (wat als je tegenover jezelf komt te staan met een tussentijd van drie maanden?) / afwisseling in stijl en literair spel / veel research / humor (vooral ten koste van de niet genoemde president Trump en religie).

Het is wel wrang dat Xander Uitgevers het boek ook als een anomalie presenteert. Een Prix Goncourt - en bij uitbreiding geen enkel boek - serveer je niet met een overdaad aan taal- en zetfouten. Daar is geen excuus voor en al zeker niet het letterlijke "Spoedvertalingen .. Vaak wat onnauwkeurig .." Dat is even snikken en grimlachen.

Laat dit minpunt je echter niet weerhouden om het bravoureboek van Le Tellier te lezen.

Synopsis

Als een verloren gewaand vliegtuig na maanden alsnog in New York arriveert, zijn alle passagiers en bemanningsleden verdubbeld.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Anomalie
Titel:
Anomalie
Auteur:
Hervé Le Tellier
# pagina's:
302
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401615891
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geheimen, Dubbelgangers, Identiteit

Gerelateerde leestips