Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Het leven van Casanova, door de ogen van zijn eerste liefde

12 mei 2023

Dit is een roman met Casanova als één van de hoofdpersonages. Hoewel zijn eigen Histoire de ma Vie nauwelijks te overtreffen is, biedt het verhaal van Arthur Japin een ander perspectief. Het wordt namelijk verteld door Giacomo Casanova’s eerste grote liefde, de 14 jarige Lucia die hij als zeventienjarige priesterstudent ontmoet op het landgoed Pasiano nabij Venetië.

Door trieste omstandigheden worden de trouwplannen van het smoorverliefde koppel gedwarsboomd en scheiden daar hun wegen. Tot ze elkaar vele jaren later opnieuw ontmoeten in Amsterdam, maar elkaar niet meteen herkennen. Vooraleer ze in Amsterdam belandt, zwerft Lucia door Italië en Frankrijk. Ergens zegt ze dat “fantasie de beste vluchtplaats” is.

Het verhaal is niet chronologisch geschreven. In het begin is er sprake van twee verhaallijnen: Lucia als 14-jarige en Lucia nadat ze het landgoed heeft verlaten. Verder in het verhaal is er alleen nog de verhaallijn van Lucia die op zwerftocht is en een andere naam heeft aangenomen: Galathée de Pompignac.
Veel meer kan ik niet over de inhoud schrijven zonder spoilers vrij te geven.

Door het relaas van Lucia’s omzwervingen en tenslotte haar leven in Amsterdam, wekt Japin de kleurrijke wereld van de achttiende eeuw tot leven, met de tegenstelling tussen rede en gevoel die zo typisch is voor de tweede helft van die eeuw, waar middenin de Verlichting de Romantiek zich stilaan ontwikkelt.

In zijn memories vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Deze ene zin heeft Japin geïnspireerd tot het schrijven van dit verhaal. Een liefdevol maar wreed verhaal, met snedige dialogen, verrassende wendingen, een stevige plot en een onverwachte ontknoping.

De titel
Tijdens een gesprek tussen de broers Casanova, roemt Giacomo de vele kwaliteiten van Lucia en besluit met: "Ze heeft alleen één ernstige tekortkoming." "Welke dan?" "Zij is te jong." "Wat een schitterend gebrek!"' (p. 52).

Synopsis

In 1742 verblijft de flamboyante 17-jarige Giacomo Casanova op Pasiano. Hij wordt er verliefd op de 14-jarige Lucia. Wanneer hij zoals beloofd, zes maanden later terugkeert om zijn liefde met een echte verloving te bezegelen, is Lucia verdwenen. Jaren later ontmoet Casanova haar opnieuw in een bordeel in Amsterdam. Ze is "niet alleen ronduit lelijk geworden, maar weerzinwekkend". Deze mislukte liefdesgeschiedenis, die te lezen valt in Casanova's beruchte memoires, vormt het uitgangspunt van Arthur Japins nieuwe semi-historische roman. Lucia vertelt het verhaal verder waar Casanova's woorden zwijgen en ontsluiert al terugblikkend de achterliggende motieven en de desastreuze gevolgen van haar vlucht.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Een schitterend gebrek : roman
Titel:
Een schitterend gebrek : roman
Auteur:
Arthur Japin
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029526210
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verloren geliefde

Gerelateerde leestips