Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Onevenwicht tussen fictie en waarheid

1 september 2020

Asymmetry van Lisa Halliday, over de onevenwichtige verhouding tussen een jonge redactrice en een wereldvermaarde schrijver, zorgde bij verschijnen voor een schokgolf in de literaire wereld. In het personage van de schrijver herkennen we moeiteloos Philip Roth (1933-2018), met wie Halliday zelf, als redactrice, een relatie had. Gunt ze ons hier een intiem inkijkje in het liefdesleven van een van de grootste schrijvers? Waar begint de fictie, wat is er echt gebeurd?

Maar halverwege het boek is er plots geen sprake meer van de redactrice of de schrijver. Nu lezen we over het lot van een Amerikaanse journalist Amar Al Jaafari. Al Jaafari blijkt op weg naar zijn familie in Irak, maar omdat de douane op Heathrow zijn verhaal wantrouwt, wordt hij urenlang vastgehouden.

Wat de twee delen bindt, blijft lang een raadsel. Halliday waagt zich met veel durf aan een spel op het evenwichtskoord tussen fictie en werkelijkheid, waar je ook als lezer niet helemaal ongeschonden uitkomt.

Synopsis

De relatie tussen een oudere schrijver en een jonge redactrice kenmerkt zich door ongelijkheid, tussen man en vrouw en tussen jong en oud.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Asymmetry
Titel:
Asymmetry
Auteur:
Lisa Halliday
# pagina's:
271 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Granta
ISBN:
9781783783601
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties

Gerelateerde leestips