Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Indringend en intens

4 oktober 2021

Simone Atangana Bekono maakt de verwachtingen waar in haar intense debuutroman Confrontaties. Simone debuteerde in 2017 als dichter met de sterke bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Met Confrontaties stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021, won de Hebban Debuutprijs 2021 en de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Benieuwd of ze als genomineerde voor De Bronzen Uil ook deze prijs zal binnenhalen.

De ik-verteller Salomé Atabong, de jongste dochter van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder, is een boeiend personage. De zestienjarige Salomé ervaart heel wat racisme in haar leefomgeving: vooral op het gymnasium moet ze vechten tegen pesterijen. Voor dit meisje met donkere huid en afrokapsel lijkt het leven een keten van confrontaties, die uiteindelijk kunnen leiden tot een explosie. Atangana Bekono toont op een indringende manier hoe zich langzamerhand een drama voltrekt in het leven van Salomé. Achtervolgd en aangevallen door haar schoolgenoten Paul en Salvatore slaat ze dan ook terug. Ze moet zes maanden in een jeugddetentie­centrum verblijven, omdat ze hen met geweld heeft toegetakeld. Daar probeert ze het hoofd koel te houden tussen de andere jonge vrouwen en krijgt ze te maken met Frits, de therapeut die zich in een tv-programma dom en spottend uitte over Afrika.

Confrontaties schetst een indringend beeld van de onzekerheden van een meisje dat buiten de groep staat, maar ook van een multiculturele familie in een dorp en van het jeugddetentiesysteem. De beledigingen, de zorgen, de angsten, de teleurstelling en de woede van Salomé worden overtuigend beschreven. Het echte drama in de roman is het woelige gevoelsleven van de hoofdpersoon. De gedeelten waarin Salomé haar gevoelens onderzoekt, zijn de sterkste passages van de roman. De auteur schakelt vloeiend tussen de introspectieve delen en de beschrijvingen van handelingen.

Atangana Bekono schrijft zeer goed. Haar ervaring als dichter weerklinkt in haar originele schrijfstijl waarin het contrast tussen de poëtische stijl en de wrede inhoud opvallen. De dialogen zijn snedig, de roes van geweld gonst mee in de taal. Bovendien is de straattaal van de jongeren geloofwaardig. Een knap debuut.

Confrontaties wordt aangeboden binnen Leesclubbing in de categorie ‘Young Adult’.

Synopsis

Salomé Atabong (16, ik-persoon) zit een maand vast in een jeugddetentiecentrum omdat ze twee klasgenoten heeft mishandeld, nadat ze haar discrimineerden en kleineerden. Ze denkt na over wat er mis is gegaan, wie er nou eigenlijk schuldig is en waaraan. Ook maakt ze zich zorgen over haar familie. Vanaf ca. 15 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Confrontaties : roman
Titel:
Confrontaties : roman
Auteur:
Simone Atangana Bekono
# pagina's:
223 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048842438
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdcriminaliteit

Gerelateerde leestips