Een verboden liefde
In Clara. De geheime liefde van Emmanuel De Bom belicht Jan Lampo uitgebreid een opmerkelijke episode uit het leven van Emmanuel De Bom, een van de belangrijkste literatoren van zijn generatie. Het gaat over de ‘verboden’ liefde tussen de Pruisische zangeres en animeermeisje Clara Gaesch en De Bom.
Lampo doet zijn verhaal aan de hand van hun briefwisseling die in het Letterenhuis belandde. Hij citeert zeer ruim uit de correspondentie en voorziet die van de nodige context. Er is veel couleur locale en historische randinformatie terug te vinden, zoals over de wereldtentoonstelling van 1894. Het boek werpt een fraai licht op de belle epoque in Antwerpen, Amsterdam en Keulen.
De Bom maakte kopies van al zijn brieven waardoor we de liefdesgeschiedenis vanuit beide gezichtspunten kunnen verkennen. Gaesch werd in de gaten gehouden door de Antwerpse politie, die vermoedde dat ze een clandestiene prostituee was. Dat was ze occasioneel wel, maar vooral was ze de minnares van de Antwerpse cafébaas Robert Thomas, met wie ze een kind had. Het spel van aantrekken en afstoten tussen Gaesch en De Bom bleef jaren aanslepen. Er kwam pas een einde aan toen Clara Gaesch op haar negentwintigste in 1895 ten gevolge van tuberculose overleed in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis.
Clara. De geheime liefde van Emmanuel De Bom is een fijn verhaal in de Vlaamse literatuurgeschiedenis.
Synopsis
Briefwisseling van auteur Emmanuel De Bom (1868-1953) met zijn 'geheime liefde' Clara, ongehuwde moeder en danseres van verdachte zeden, tegen de achtergrond van de belle époque.