Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Creepy en het overdenken waard

12 maart 2022

Dit boek is zeer kwalitatieve scifi. Het werd uitgebracht in 1951, maar het heeft absoluut niet aan kracht ingeboet, noch aan relevantie! Het verhaal vertelt over een kosmische gebeurtenis die het gros van de mensheid op één nacht tijd blind maakt. Dit zorgt voor chaos, ellende en zoals elke vorm van anarchie: voor opportunisme en misbruik. Helaas is dit niet het enige probleem: 'triffids', planten die zich kunnen verplaatsen, zien mensen als hun prooi en één slag met hun giftentakels is fataal. De wereld verandert zeer snel in een Armageddon waar de overlevenden verschillende keuzes maken over hoe ze zullen kunnen blijven overleven en in hoeverre dit humaan, traditioneel, ten koste van anderen, samen met anderen, met het oog op een toekomst waarin ze progressie maken, ... kan gebeuren of niet. Het boek roept verschillende vragen op ivm hoeveel mensen je kan redden, of het humaner is om mensen die ten dode opgeschreven zijn langer te helpen of de natuur haar gang te laten gaan, zodat ze snel sterven, ... Interessant is ook dat het boek geschreven is tijdens de Koude Oorlog. Er is een verzonnen geschiedkundig stukje context waar Rusland 'de ander' is en dit is nu, anno maart 2022, plots niet meer zo vergezocht als het pakweg 10 of 20 jaar geleden zou zijn geweest.

Het boek is dun, maar er gebeurt zeer veel qua actie en qua gedachten die ontwikkeld worden. Er zitten geen verloren woorden of wollige tekst in. Het boek is spannend, indringend en het gaat onder je huid zitten.

De taal is met momenten 'zwartgallig grappig' -doet je grimlachen- en to the point. Zo merkt Wyndham op een gegeven moment op: "In temperate countries, where man had succeeded in putting most forms of nature save his own under a reasonable degree of restraint, ..."
Ook volgend citaat bewijst dat de auteur goed nagedacht heeft over de menselijke aard en diens vermogen om zichzelf telkens weer naar de verdoemenis te helpen:
"There is an inability to sustain the tragic mood, a phoenix quality of the mind. It may be helpful or harmful, it is just a part of the will to survive - yet, also, it has made it possible for us to engage in one weakening war after another".

Het boek biedt dus niet alleen een heel spannend en origineel scenario, maar de lezer kan ook verder doordenken op de bedenkingen van hoofdfiguur Bill Masen over de destructieve aard van de mens. Wyndham schrijft hier in elk geval een boek waar de lezer nog lang kan over nadenken en creëert een ervaring die de lezer niet gemakkelijk van zich af kan schudden. Een indrukwekkende leeservaring en een absolute aanrader.

Synopsis

In een wereld van ontreddering en chaos die achterblijft nadat een langs de aarde schietende komeet alle mensen met blindheid heeft geslagen worden de Triffids - vergiftige vleesetende planten - een steeds dreigender gevaar.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

The day of the triffids
Titel:
The day of the triffids
Auteur:
John Wyndham
# pagina's:
272 p.
Uitgeverij:
Penguin
ISBN:
0-14-000993-0
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips