Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Origineel en fascinerend

7 maart 2021

De catalogus bij de tentoonstelling Couples modernes in het Centre Pompidou-Metz verkent de creatieve processen die door relaties worden gegenereerd. Het mooi geïllustreerde boek is sterk genoeg om op zichzelf te staan en blijft boeiend, ook al dateert de expo uit 2018.

Naast enkele inleidende essays is het vooral een overzicht van schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, ontwerpers, dichters, schrijvers, musici, dansers, artiesten maar ook galeriehouders, opdrachtgevers, kunstcritici en verzamelaars. De artistieke dialogen binnen het paar spelen een belangrijke rol. Via deze originele invalshoek krijg je een prachtige doorsnede van de kunstgeschiedenis uit de periode 1900-1950.

Wie passeert er onder andere de revue? Annie en Josef Albers, Lou Andreas-Salomé en Friedrich Nietzsche en Rainer Maria Rilke, Jean Arp en Sophie Taeuber-Arp, Hugo Ball en Emmy Hennings, Simone de Beauvoir en Jean-Paul Sartre, André Breton en Nadja, John Cage en Merce Cunningham, Robert en Sonia Delaunay, Dora Maar en Pablo Picasso, Man Ray en Lee Miller, Arthur Rimbaud en Paul Verlaine, Gertrude Stein en Alice B. Toklas, Théo van Doesburg en Nelly van Moorsel...

De moeite!

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Couples modernes 1900-1950
Titel:
Couples modernes 1900-1950
Auteur:
Emma Lavigne
# pagina's:
480 p. : ill.
Uitgeverij:
Gallimard
ISBN:
9782072771620
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunst ; 20ste eeuw ; biografieënverzamelingen

Gerelateerde leestips