Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een mooi vakantieboek vol geuren, smaken en beelden

13 juni 2023

In De aardbeiendief neemt Joanne Harris ons mee naar het betoverende dorpje Lansquenet, waar de schijnbare eenvoud van menselijke relaties en het dagelijks leven veel dieper gaat dan verwacht. Vianne Rocher, de geliefde witte heks uit eerdere boeken, heeft zich hier met haar dochter Rosette gevestigd en runt een succesvolle chocoladewinkel. Maar Rosette is geen gewoon meisje; ze bezit de gave om 'dingen te zien' en met de natuur te communiceren.

De plot krijgt een onverwachte wending wanneer de oude bloemist Narcisse overlijdt en Rosette een stuk bos erft. Dit zorgt voor tumult en onthult geheimen die het dorp in beroering brengen. Wat volgt is een geleidelijke toename van spanning, waarbij onschuldige fantasieën van Rosette plaatsmaken voor haat, jaloezie en dreigend gevaar.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: Vianne, Rosette en priester Reynaud. Door deze afwisseling krijgt de lezer de kans om het verhaal vanuit verschillende invalshoeken te ervaren. Vianne's angst om haar dochter te verliezen is voelbaar, terwijl Rosette's kinderlijke onschuld ontroert. Priester Reynaud, een man gekweld door zijn verleden, vormt een intrigerend personage dat worstelt met zijn eigen keuzes.

Harris excelleert in het vertellen van dit verhaal door de drie verhaallijnen te voorzien van verschillende stijlen. De lezer wordt moeiteloos meegesleept in de wereld van de personages door de rijke beschrijvingen, filosofische overpeinzingen en liefdevolle beschrijvingen van flora en fauna. Haar talent voor magisch realisme, folklore en het portretteren van menselijke complexiteit is bewonderenswaardig.

De levendige beschrijvingen van ambachtelijke chocolade, kleurrijke bloemen, sappige aardbeien en geurige kruiden prikkelen de zintuigen en laten je watertanden. Je kunt bijna de smaak van de chocolade proeven, de geur van bloemen ruiken en de warme wind voelen die door de straten van het dorp waait.

De aardbeiendief is een verleidelijke en hartverwarmende roman die je verbeelding prikkelt en je ziel voedt. Joanne Harris bewijst opnieuw haar meesterschap als verhalenverteller, met haar vermogen om de magie van het alledaagse leven te omarmen en tot leven te brengen. Dit boek is een ware schat, met zijn rijke taal, meeslepende plot en diepe emotionele impact. Een prachtig boek om op vakantie te lezen!

Gelezen als Dwarsligger

Synopsis

In een klein Frans dorpje zijn grote veranderingen op komst voor Vianne die een chocolaterie runt. Ze heeft magische krachten, maar zelfs daarmee kan ze niet voorkomen dat haar rustige leven verstoord wordt.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De aardbeiendief
Titel:
De aardbeiendief
Auteur:
Joanne Harris
# pagina's:
639 p. ; 12 cm
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Dwarsligger
ISBN:
9789049807382
Materiaal:
Dwarsligger
Onderwerp:
Chocolade, Platteland ; Frankrijk

Gerelateerde leestips