Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Even teder als onwankelbaar

13 juni 2023

Verboden terrein van Louise Kennedy, de Nederlandse vertaling van haar veelgeprezen roman Trespasses, is een intensief literair werk dat een diepe indruk achterlaat. Met haar verfijnde schrijfstijl en aangrijpende verkenning van menselijke emoties, weet Kennedy een verhaal te creëren dat je niet loslaat.

De roman speelt zich af in het beklemmende decor van het verdeelde Belfast tijdens The Troubles. Kennedy's vaardigheid om de complexe en broeierige sfeer van die tijd tot leven te brengen is indrukwekkend. De roman schuwt de grimmige realiteit van The Troubles niet. Kennedy geeft een stem aan degenen die door het conflict zijn gekwetst en brengt hun verhalen op empathische wijze tot leven. Met een meesterlijke pen beschrijft Louise Kennedy op aangrijpende wijze de complexiteit en intensiteit van deze historische gebeurtenissen.

In het midden van dagelijkse geweldsincidenten leidt Cushla een rustig leven met haar moeder in een klein stadje in de buurt van Belfast. Overdag geeft ze les op een parochieschool en 's avonds helpt ze in de pub van haar familie. Daar ontmoet ze Michael Agnew, een advocaat die bekendheid heeft verworven door IRA-leden te verdedigen. Ondanks haar betere oordeel - Michael is niet alleen protestants, maar ook ouder en getrouwd - laat Cushla zich meeslepen door hem en zijn verfijnde wereld, en ontstaat er een affaire. Dan wordt de vader van een leerling bruut mishandeld, waardoor een kettingreactie op gang komt die alles en iedereen bedreigt waar Cushla het meest om geeft en wil beschermen.

Verboden terrein is even teder als onwankelbaar, een hartverscheurend drama over gedwarsboomde liefde en onverzoenlijke loyaliteiten, in een omgeving waar je afkomst meer lijkt te wegen dan wat je doet of wie je koestert. Louise Kennedy toont haar buitengewone talent voor storytelling en haar vermogen om de complexiteit van menselijke ervaringen te vatten. Met haar prachtige schrijfstijl, gecombineerd met diepgaande karakterontwikkeling en levendige setting, heeft Louise Kennedy een meesterwerk gecreëerd dat een belangrijke periode in de geschiedenis van Belfast tot leven brengt. Verboden terrein is een ontroerend en beklijvend verhaal dat nog lang in je gedachten zal blijven nazinderen.

Synopsis

Een Noord-Ierse vrouw stort zich ten tijde van de Troubles in een affaire met een oudere, getrouwde advocaat. Als de vader van een van haar leerlingen gewond raakt bij een aanval schiet ze de familie te hulp, maar wordt het conflict tussen haar wereld en die van haar minnaar groter.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Verboden terrein
Titel:
Verboden terrein
Auteur:
Louise Kennedy
# pagina's:
351 p. : foto
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Pluim
ISBN:
9789493256804
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Noord-Ierland ; 1970-, Belfast, Gemengde relaties

Gerelateerde leestips