Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen

16 juni 2023

Nora Seed heeft het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt en dat ze iedereen teleurstelt. Wanneer ze een overdosis neemt, komt ze in de Middernachtbibliotheek terecht, een plek tussen leven en dood. Daar krijgt ze de kans om te ervaren hoe haar leven anders had kunnen verlopen als ze andere keuzes had gemaakt. Vraag is of die alternatieve levens zoveel beter zijn dan haar “stamleven”.

Middernachtbibliotheek is een meeslepend verhaal, waarin de hoofdpersoon en alle andere figuren (haar ouders, broer, ex partner, vrienden ...) telkens in een andere situatie terecht komen elke keer dat Nora een ander boek heeft uitgekozen uit de Middernachtbibliotheek (lees: een andere keuze heeft gemaakt). Nora mag zelf kiezen in welk leven ze zich het beste voelt, al is de kans ook reëel dat ze ondertussen sterft – want ze bevindt zich tussen leven en dood. Of kiest ze voor het leven waaruit ze eerst wou ontsnappen?

Haig heeft het in zijn werken vaak over de dood, maar dat maakt van Middernachtbibliotheek zeker geen somber boek. Integendeel, het brengt de positieve boodschap dat de mens zelf verantwoordelijk is voor de keuzes die hij maakt en voor de richting die hij aan zijn leven geeft, dat het bovendien niet nodig is daarover later spijt te hebben. Je hoeft ook niet de dromen van anderen te realiseren (haar vader wou haar bijvoorbeeld graag Olympisch zwemkampioene zien worden), want daar word je zelf meestal niet gelukkiger door. Voor je geluk moet je zelf zorgen.

Haig schrijft met veel fantasie over leven en dood, over parallelle werelden naar gelang de keuzes die je zelf maakt. Het verhaal zelf leest vlot en is luchtig geschreven, maar het zet de lezer toch aan het denken over zijn eigen leven en de keuzes die hij beter wel of beter niet had gemaakt.

Een zin die regelmatig terugkomt in het boek (oa blz. 101 onderaan): “Leven is de enige manier om iets te leren.”

Een sprookjesachtig verhaal met een ernstig thema, dat ondanks de voorspelbaarheid toch blijft boeien tot het mooie einde.

Synopsis

Na een zelfmoordpoging komt een jonge vrouw terecht in een andere dimensie: een soort bibliotheek waarin de boeken haar de kans geven parallelle levens uit te proberen, gebaseerd op andere keuzes dan die ze in haar oorsponkelijke leven heeft gemaakt.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Middernachtbibliotheek
Titel:
Middernachtbibliotheek
Auteur:
Matt Haig
# pagina's:
317 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048860067
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lotsbestemming, Keuzes

Gerelateerde leestips