Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

Over een post-apocalyptische toekomst

26 juli 2021

Het sprookjesachtige boek De Beer beschrijft het leven van de laatste 2 mensen op aarde: een vader en een dochter. Als met een geheime camera zijn we afstandelijke toeschouwers in hun leven. Toch is het boek erg mooi en hartverwarmend. Het beschrijft een post-apocalyptische wereld en het einde van de mensheid op aarde, maar dan paradijselijk en harmonieus, in plaats van hard en gewelddadig. Hoopvol stemde dit boek me.

Het hoofdpersonage, “het meisje” genoemd, leert omgaan met de dood en met doden. De vader leert het meisje te overleven in de natuur. Ze verliest haar vader halverwege het boek, en dan begrijpt ze echt wat verlies is. En ze draagt hem letterlijk op haar rug naar huis.

We komen niet te weten wat er met de mensheid gebeurde. De vader is wel nieuwsgierig en op zoek naar andere mensen. Hij onderzoekt een verlaten nederzetting, wat zijn einde betekent. Het meisje is niet nieuwsgierigheid en lijkt oké met haar lot. Ze leert ook naar dieren te luisteren en met hen te spreken, en ze redden verschillende keren haar leven.

Het is een eenvoudig boek, zonder grootste plannen, dat stilte en inzicht biedt. En hoewel het verhaal niet spannend was, heb ik het toch in één ruk uitgelezen.

Synopsis

In een post-apocalyptische wereld zijn alleen nog een vader en zijn jonge dochter overgebleven; als ook hij sterft, moet zij in harmonie met de natuur zien te leven zoals hij haar heeft geleerd, daarbij geholpen door een beer.

Anke Leflere
Leestip van Anke Leflere

De beer
Titel:
De beer
Auteur:
Andrew Krivak
# pagina's:
176 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021421872
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mens en dier

Gerelateerde leestips