Zoektocht naar duizend jaar geleden
Net zoals ‘Oorlog en Terpentijn’ en ‘De Opgang’, probeert Stefan Hertmans het verleden weer tot leven te brengen. Uitgaand van een document reconstrueert hij het leven van Vigdis Adelaïs, alias Hamoutal. Ze is een rijke afstammelinge van de Vikingen die zich in Normandië (Rouen) hebben gevestigd. Maar ze wordt verliefd op de zoon van de opperrabijn, David, en weet met hem te ontsnappen. In een Europa waar de kruistochten georganiseerd worden en de jodenhaat ongekende proporties aanneemt, bekeert ze zich tot het jodendom. Ze moet met David vluchten en komt in Monieux terecht, een ingeslapen bergdorpje waar ze hun leven willen uitbouwen. Maar de oorlogen strooien roet in het eten. David wordt vermoord, haar twee oudste kinderen worden door ridders meegenomen. Ze doorkruist Europa op zoek naar hen, is opgejaagd wild en voelt zich nergens nog thuis. Ze kan die twee niet vergeten en als ze hoort dat die in Rouen bij haar ouders worden opgevoed, wil ze terug, ook al weet ze dat haar de dood op de brandstapel wacht. De tocht wordt een hel, ze raakt haar verstand kwijt en belandt uiteindelijk terug in Monieux waar ze roemloos aan haar einde komt.
Stefan Hertmans beroept zich op een paar geschriften die de tijd hebben overleefd. Hij vult de historische gegevens aan met zijn fantasie en probeert de reis van de jonge vrouw te reconstrueren en te toetsen aan het heden. Het resultaat is een portret van een vrouw die alles over heeft voor de liefde maar eraan ten onder gaat. Hertmans beschrijft in een mengeling van realisme en poëtische taal. Hij wijst op de onvolledigheid van de geschiedenis, waarbij het leven van een gewone vrouw in de plooien van het verleden verdwijnt, maar ook op de (weinige) overblijfselen van een andere tijd die soms verdwenen is, soms is blijven bestaan.
Synopsis
Een christelijk meisje wordt verliefd op een joodse jongen en vlucht met hem, maar de godsdienststrijd die rond 1097 woedt, heeft dramatische gevolgen voor haar gezin.