Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

De beren van Sicilië

7 juli 2020

Dino Buzzati (1906-1972) schreef in 1945 de dierenfabel De beroemde bereninvasie van Sicilië. Vorig jaar verscheen de animatiefilm, van niemand minder dan die andere Italiaanse grootmeester: Lorenzo Mattotti.

Het is een verhaal 'voor jong en oud’ over een berenleger dat na een ijskoude winter, gedreven door de honger, zijn schuilplaats in de bergen verlaat en de confrontatie aangaat met de mensen.

Leonzio, koning der beren, is ook op zoek naar zijn zoon die jaren geleden ontvoerd werd door jagers.

De veldslag tussen mensen en beren verloopt erg moeizaam, maar geholpen door een opportunistische tovenaar en een wijze beer die al snel ladders en kanonnen uitvindt, overwinnen de beren. De koning wordt herenigd met zijn zoon. Mensen en beren van Sicilië leven een tijdlang vreedzaam samen tot uiteindelijk ook de beren hun onschuld verliezen.

Buzzati voorzag zijn boek zelf van illustraties en schreef een groot deel van het verhaal in dichtvorm. Een grappig, ontroerend en tijdloos avonturenverhaal dat zich prima laat voorlezen.

Synopsis

Tonio, het zoontje van berenkoning Leonzio, is jaren geleden ontvoerd. Als het tijdens een winter te koud wordt, gaan de beren bij de mensen wonen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Vanaf ca. 10 jaar.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

De beroemde bereninvasie van Sicilië
Titel:
De beroemde bereninvasie van Sicilië
Auteur:
Dino Buzzati
# pagina's:
131 p. : ill.
Uitgeverij:
Karaat
ISBN:
9789079770250
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips