Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Ode aan de vrije boekhandelaar

12 mei 2020

Eind jaren 50, een kustplaatsje Hardborough (Suffolk, Engeland). Florence Green, een minzame, attentvolle, intelligente weduwe van middelbare leeftijd, wil een kleine boekhandel starten. Zij koopt het wat vervallen, maar historische Old House in het centrum. Florence is nuchter, praktisch en ondernemend, hoewel niet zo bekwaam in de boekhouding. Zij is eerlijk en rechtuit in haar meningen, terwijl in zo’n dorp, waar iedereen de spion is van de ander, men er dikwijls omheen draait en nogal achterbaks bezig is met roddels, tradities en gewoontes.

De zaken lopen toch redelijk, tot zij op het idee gebracht wordt om ook een winkelbibliotheek te beginnen, en - vooral - het recent verschenen Lolita van Nabokov massaal in te trekken.

Dat succes probeert de generaalsvrouw Mrs. Gamart te dwarsbomen, want zij wou zelf in the Old House een ‘centrum voor de kunsten’ organiseren. Iedereen in het dorp is bang voor Mrs. Gamart, men is zelfs ‘vriendelijk tegen haar, omdat dat het leven eenvoudiger maakte’…

Met De boekhandel (1978) schreef Penelope Fitzgerald (1916-2000) niet alleen een verrukkelijke ode aan de vrije boekhandelaar, maar vooral een indrukwekkend lofdicht op moed en doorzettingsvermogen. De ironische dialogen en de onderkoelde humor in de beschrijvingen schetsen meesterlijk de bizarre menselijke relaties in die benepen gemeenschap.

Elegant verfilmd (2017) door de Spaanse Isabel Coixet

Synopsis

Een vrouw opent een boekwinkel in een klein Engels kustplaatsje, maar houdt daarbij geen rekening met enkele kwaadwillende personen die haar het leven moeilijk willen maken.

Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

De boekhandel
Titel:
De boekhandel
Auteur:
Penelope Fitzgerald
# pagina's:
140 p.
Uitgeverij:
Karmijn Uitgeverij
ISBN:
9789492168009
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Platteland ; Groot-Brittannië ; 1960-
Sfeer:
Kleurrijk,
Warm

Gerelateerde leestips