Een boek over vrouwelijke helden in de Eerste Wereldoorlog
Een verhaal uit Frankrijk, 1918, bijna aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Jessie Carson, een jonge vrouw die werkt in de New York Public Library, geeft zich op om als bibliothecaresse te gaan werken in het door bommen en granaten getroffen Blérancourt. Ze wordt er geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog. Jessie richt zich vooral op de kinderen die het slachtoffer worden van deze oorlog. Vaak verloren zij al een ouder, een dierbare, de scholen zijn gesloten en veel huizen compleet vernield. Samen met andere jongedames uit het CARD, probeert Jessie wat vreugde in hun leven te brengen door ze in contact te brengen met boeken. Eerst begint het met een voorleesuurtje per week, ook in de afgelegen dorpen, en later groeit het leesplezier uit tot een heuse bibliotheek en omgebouwde ambulances tot rijdende bibliotheken.
Tegelijkertijd is er het verhaal van Wendy Peterson dat zich afspeelt in 1987. Zij werkt op de afdeling Digitalisering van diezelfde New York Public Library en krijgt als opdracht om dozen met archiefmateriaal te archiveren. In één van die dozen zitten brieven en bewijzen van de vrouwen van het CARD. Wendy volgt een master schrijven en vindt inspiratie bij het CARD om een eerste roman te schrijven. Het levensverhaal van Jessie Carson reconstrueren en neerschrijven wordt haar uitdaging. Hierbij krijgt ze de hulp van haar knappe collega Roberto.
Een boek voor wie houdt van een vleugje romantiek, dappere vrouwen, vriendschappen en vooral veel citaten uit boeken en informatie over bibliotheken.
Synopsis
In 1918 verlaat een jonge vrouw haar baan bij de New York Public Library om in Frankrijk kinderbibliotheken op te zetten. Dan verdwijnt ze spoorloos. Bijna zeventig jaar later ontdekt een bibliothecaresse een verwijzing naar deze vrouw in de archieven van de NYPL en duikt in haar geschiedenis.