Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Een harde politiek thriller, beangstigend realistisch

2 juni 2020

2017, “Macron” is er, Frankrijk heeft een nieuwe president. Ik keek net als zovelen met argusogen naar die verkiezing. Het kon evengoed wel héél fout lopen. Terzelfdertijd zat ik volledig in “De Franse bruiloft“ van Sabri Louatah, kon niet toepasselijker. Sabri schreef dit eerste lijvige deel van een trilogie ten tijde van Sarkozy.

Alles start met de beschrijving van een Algerijnse bruiloft. In een erg verhalende stijl word je midden in de trouwdag van Slim en zijn aanstaande gegooid. Letterlijk. Louatah dropt je tussen een hel ris personages waarbij je, mocht er geen stamboom vooraan aanwezig zijn volledig de weg zou kwijt zou raken. (Een gouden tip bij het lezen van dit boek is even een kopietje nemen van die stamboom en deze gebruiken als bladwijzer) Hoofdpersonage in dit boekdeel, best een boek op zichzelf lijkt Krim te zijn. Krim is een jonge Algerijn en neef van Slim. Ik schrijf ‘lijkt’ omdat er zoveel aan de hand is en er zo’n opeenstapeling van personages ten tonele gebracht worden dat je onmogelijk kan vatten waar dit alles naartoe zal gaan. Dit is ook meteen het breekpunt van dit boek, lezers die niet gewoon zijn om zich te laten onderdompelen in een verhaal zonder richting gaan afhaken. Zij hebben echter ongelijk. Want die hele chaos van emoties , complexe gebeurtenissen en ophitsende gemoederen en heeft zijn doel. De lang uitgesponnen bruiloft waarbij je jezelf dikwijls de vraag stelt waarom komt die oom, dat nichtje of die tante ten tonele, dikwijls zonder veel voorgeschiedenis is slechts een aanloop tot het tweede deel waar de actie eigenlijk pas losbarst. Nadat de bruiloft je heeft laten kennismaken met de Algerijnse familiecultuur en je toch ook een spiegel van onze westerse wereld voorhoudt wordt er een versnelling hoger geschakeld en krijg je grip op de echte hoofdpersonages. Krim, totaal losgeslagen en geïndoctrineerd door zijn oudere neef Nazir vertrekt onverwacht tijdens de bruiloftsdagen naar Parijs. Naar de hoofdstad die zich klaarmaakt op de verkiezingsstrijd naar het presidentschap van groot kanshebber Chaouch, van Algerijnse afkomst. In dit deel met opnieuw een organigram, ditmaal van het politie- en gerechtsapparaat van de Franse republiek (dixit mijn vorige opmerking) gebeurt een aanslag op Chaouch die het hele land op zijn kop zet. Meteen begrijp je ook “De Franse Bruiloft” en al zijn personages. Deze spanningsboog zet alle personages en nog anderen op hun plaats.

Terwijl je als lezer meegesleurd wordt in een spiraal van geweld en onrust slaat het gezapige verhaal van een Algerijnse bruiloft over naar een harde politieke thriller, grandioos. Er is echter meer aan de hand dan alleen spanningsopbouw. Louatah legt meteen de interne strijd tussen juridische departementen en individuele belangen bloot. Het richtingloze verhaal van de Algerijnse bruiloft maakt plaats voor een zeer gerichte zoektocht naar de ware aard van een terreurdaad waarbij de meeste eerdere personaliteiten hun plaats krijgen in het hele verhaal. Terwijl Krim dagenlang verhoord wordt, zijn familie opgepakt wordt op verdenking van medewerking van terreur en een grenzeloze politionele macht dankzij de terreurwetgeving het land overspoeld voert Nazir zijn uitgekiend vluchtplan uit. Hij wordt een Europees geseind terrorist. Jammer dat het hoge leestempo op het einde van het boek zonder echt een plot ineens stopt. Je blijft met veel leeshonger zitten, met heel veel vragen! Ook de laatste plotwending roept vraagtekens op. Duidelijk om te laten uitzien naar het tweede deel. Ik ga dit boek zeker bijhouden tot ik de volledige trilogie zal doorgelezen hebben.

Alle info op http://www.boekensite.gent/node/2649

Synopsis

Een Frans-Algerijnse familie op een bruiloft en Frankrijk vlak voor presidentsverkiezingen stevenen beide af op explosieve confrontaties.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

De Franse bruiloft
Titel:
De Franse bruiloft
Auteur:
Sabri Louatah
# pagina's:
635 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024574254
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Algerijnse migranten ; Frankrijk

Gerelateerde leestips