Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Rozafa raakte alle kinderharten

31 januari 2024

Michaël De Cock slaagt erin om met vijf oude verhalen de lezer in een sprookjesachtige wereld te brengen. De verhalen zijn afkomstig uit Japan, Korea en Albanië en dus voor de meesten van ons onbekend. Alle vijf de verhalen zijn mooi verteld en spreken tot de verbeelding van de lezer en de luisteraar. De illustraties van Fatinha Ramos dragen daar zeker toe bij.

Zelf ben ik grote liefhebber van de Balkanlegende De toren van Rozafa waarin de grootheid van Rozafa en de liefde voor haar man en haar kind naar ongekende hoogten wordt getild.

Tijdens de voorleesweek las ik het sprookje voor bij twee verschillende groepen tienjarigen en ik merkte dat niet alle kinderen zich even gemakkelijk in het verhaal konden verplaatsen. Het was duidelijk dat niet alle kinderen even vertrouwd zijn met sprookjes die zich lineair afspelen en waar de werkelijkheid en onwerkelijkheid door elkaar lopen. Maar met hulp lukte het hen en zag ik hoe Rozafa al die kinderhartjes raakte en daarmee zeker en vast een basis voor empathie gelegd heeft. Ik vermoed dat bij deze groep kinderen ook de andere verhalen uit het boek van Michaël De Cock uitleg vragen. Daarom is dit boek meer een ‘samenleesboek’ dan een ‘leesboek’ voor kinderen. Maar wedden dat wie het ooit heeft horen voorlezen het niet zal kunnen laten om het nog eens na te lezen.

Een zeer lezens- en bekijkenswaardig boek dat beroep doet op een ongebreidelde fantasie van lezer en luisteraars!

Synopsis

Vijf sprookjesachtige verhalen uit onder meer Japan. Vanaf ca. 10 jaar.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen
Titel:
De jongen die graag katten tekende en andere verhalen
Auteur:
Michael De Cock
# pagina's:
86 p. : ill.
Uitgeverij:
Davidsfonds /Infodok
ISBN:
9789002273186
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Gevoelig,
Warm

Gerelateerde leestips