Claire De Brabandere
Ieder boek is een nieuwe wereld die opengaat.

David Copperfield anno 2023 in de Appalachen

1 februari 2024

Wanneer Demon Copperhead geboren wordt, is zijn vader al overleden. Hij groeit op bij zijn chaotische tienermoeder. Gelukkig houden de Peggots, hun ingoede buren, een oogje in het zeil. Wanneer zijn moeder trouwt met de tirannieke Stoner loopt het mis. Demon komt terecht bij pleeggezinnen die het alleen maar doen voor het geld en hij wordt uitgebuit als kindarbeider.

Klinken de namen en de verhaallijn vaag vertrouwd? Dat is geen toeval, want Barbara Kingsolver schreef met Demon Copperhead een meeslepende en aangrijpende remake van Charles Dickens’ David Copperfield. Haar verhaal speelt zich af in de hedendaagse Appalachen, een achtergestelde en verarmde regio in de VS, die ook nog eens zwaar te lijden krijgt onder de opioïdencrisis, veroorzaakt door een immorele farmaceutische firma en haar handlangers.

Demon moet in zijn jonge leven keihard knokken tegen armoede, gevoelens van minderwaardigheid, tekortschietende Jeugdzorg, verslaving en een paar persoonlijke tragedies. Maar net als David Copperfield haalt hij het toch. Dankzij zijn scherpe zin voor humor, veerkracht, talent en de juiste mensen op zijn weg.

Synopsis

Een jongen groeit op in de Appalachen en slaat zich ondanks de ellende die hem overkomst met vastberadenheid en humor door het leven.

Claire De Brabandere
Ieder boek is een nieuwe wereld die opengaat.

Titel:
Demon Copperhead
Auteur:
Barbara Kingsolver
# pagina's:
548 p.
Uitgeverij:
Faber & Faber
ISBN:
9780571376469
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zuidelijke staten van de Verenigde Staten, Appalachen, Armoede, Drugsverslaving, Marginaliteit, Maatschappijkritiek

Gerelateerde leestips