Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Sprookje met dubbele bodems

19 februari 2020

Fran Bambust kwam al meerdere keren in beeld in de media, onder andere als voormalige woordvoerster van de holebifederatie Çavaria. In 2014 verscheen haar vierde sprookje: De Keuze van Wind.

De sprookjes zijn de eerste boeken die Fran Bambust op eigen initiatief schrijft, en niet in opdracht. Voorheen werkte ze mee aan boeken als coauteur of als scipt advisor, schreef ze het scenario voor documentaires, onder andere voor ‘Whisky: the Islay edition’ van Olav Verhoeven en Ellen Cosyn, die op het Chicago Food Film Festival 2012 hiermee de prijs van The Best Feature Award wonnen. Ze werkte ook mee aan verschillende televisieprogramma’s. Fran Bambust is een echte duizendpoot.

Een roman van Fran leest altijd als een sprookje. De Keuze van Wind speelt zich af op een eiland. Daar is een stad waar de bevolking naartoe is gevlucht en waarvan de oorspronkelijke bewoners spoorloos zijn. Buiten de stad is er het onbekende, een verboden plaats waar de ‘vluchters’ wonen. De voedselvoorraden op het eiland zijn schaars, er dreigt voortdurend gevaar door aanvallen van dodelijke insecten. Om te overleven heeft het bestuur van de stad strakke wetten en rituelen in het leven geroepen. Zo moet iedereen op zijn vijftiende verjaardag officieel een paar dwingende keuzes bekend maken: waar ga je wonen en met wie? Welk beroep ga je uitoefenen? Keuzes die de rest van je leven bepalen, een leven dat zal worden gedicteerd door wetten, regels, voorschriften. De parallel met onze samenleving is niet zo ver gezocht. Ook wij worden toch heel jong gedwongen keuzes te maken, in het rijtje te lopen, te doen wat hoort ...

En je kan het al raden: het hoofdpersonage ‘Wind’ maakt een speciale keuze, zij kiest er namelijk voor (nog) niet te kiezen. Hierdoor krijgt ze te maken met veel onbegrip, kritiek en wordt het haar onmogelijk gemaakt verder te leven zoals zij het zou willen. Daardoor wordt zij gedwongen op de vlucht te slaan en zich aan te sluiten bij mensen die net als zij geen keuze wilden maken (of net wél?) en die nu buiten de stad wonen.

Het verhaal van Wind is boeiend en opent constant deurtjes waarachter zich leuke verrassingen verschuilen, de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op maar laten genoeg ruimte voor fantasie en interpretatie. Elk uiterlijk vertoon, elke regelneverij wordt doorprikt en in vraag gesteld.

Net als in haar vorige sprookjes, verwerkt Fran ook hier holebi- en transgenderthema’s in het verhaal, net als het zoeken naar identiteit, naar eerlijke relaties, naar een wereld waar iedereen ongedwongen zichzelf kan zijn.

Uitgeverij Clavis catalogeert ‘De Keuze van Wind’ onder het genre van de young adult novels, maar het boek richt zich even goed tot volwassenen.

Leuk detail: bij het boek hoort een landkaart waarop Syäna’s eiland en Citadelstad in schaal staan getekend. Wie wil kan op die kaart het verloop van het verhaal volgen. Maar je mag er ook voor kiezen de kaart niet te raadplegen en volledig op je eigen fantasie te vertrouwen.

Synopsis

Op het eiland Syana moet elke 15-jarige een beroep en partner kiezen, voor de rest van zijn of haar leven. Wind weigert dit en vlucht. Daardoor brengt ze het hele eiland in rep en roer. Vanaf ca. 15 jaar.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

De keuze van Wind
Titel:
De keuze van Wind
Auteur:
Fran Bambust
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044820683
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit

Gerelateerde leestips