Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Vrouwen aan de top!

19 februari 2020

In mijn jeugd en bijna tot aan mijn dertig was ik een enorme fan van Amerikaanse comics en dan vooral alles van de Marvel uitgeverij die we nu kennen van films als Avengers en X-men.

Hoewel mijn interesse in de wereld van de comics steeds minder werd met het ouder worden, bleef mijn interesse voor fictie die dit thema’s van supermensen of mutanten aansnijdt toch nazinderen vooral omdat dit vaak resulteert in vragen in verband met de verdere ontwikkeling van de Homo Sapiens (want is het niet wat hautain om te denken dat wij het eindresultaat van miljoenen jaren evolutie zijn) of hoe we omgaan met minderheden, zeker als die volkomen anders zijn dan ons.

Het was dan ook maar logisch dat ik “De Macht” van Naomi Alderman een tijdje geleden in handen kreeg en spontaan interesse had in dit boek.

In het boek ontwikkelen alle vrouwen ter wereld een orgaan waarmee zij stroomstoten kunnen toedienen en de gevolgen hiervan voor de wereld zijn op zijn minst “schokkend” te noemen. Het blijkt zelfs dat deze ontwikkeling al eens vroeger heeft plaatsgevonden in de geschiedenis maar de kop ingedrukt werd door de mannen en nooit echt doorgebroken is. Meer en meer vrouwen maken gebruik van hun gave om zo macht te verkrijgen en, zoals verwacht, verzetten de meeste mannen zich tegen deze nieuwe verschuiving van de machtsbalans tussen de 2 seksen. Want plots is niet meer het patriarchaat maar het matriarchaat de nieuwe wereldorde.

Een zeer spannend boek dat je toch doet nadenken over macht en hoe snel macht corrupt maakt en de plaats van mannen en vrouwen in onze huidige maatschappij. Het is trouwens ook bewonderenswaardig dat de schrijfster het aandurft om niet het globale feministische beeld te volgen dat vaak aangeeft dat de wereld er beter zou uitzien indien de leiding in handen van de vrouwen zou komen.

Synopsis

Als vrouwen een orgaan ontwikkelen waarmee ze stroomstoten kunnen toedienen, nemen zij op wrede wijze de macht over van mannen.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

De macht
Titel:
De macht
Auteur:
Naomi Alderman
# pagina's:
439 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025451868
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen

Gerelateerde leestips