Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Waar feiten stoppen begint fictie

12 augustus 2022

1192, het is het jaar waarin Richard Leeuwenhart, koning van Engeland op terugtocht van zijn kruistocht werd gevangen gezet en slechts tegen hoog losgeld kon vrijkomen. Zijn broer Jan zonder Land ziet zijn kans schoon om de macht te grijpen. Onder het mom van het verkrijgen van het losgeld wordt de Engelse bevolking verder uitgezogen, de toenmalige sheriffs moeten afdokken om Jan zonder Land aan de macht te krijgen. De bevrijding van Richard Leeuwenhart is slechts bijzaak geworden. Zolang hij wegblijft heeft zijn broer vrij spel. Ook in Nottingham aan het woud van Sherwood is het niet anders. De sheriff Willam is er niet mee opgezet, hij twijfelt sympathiseert mee met zijn bevolking tegen de Normandische heerschappij en het verraad van Jan Zonder Land. Tot daar de feiten. Dan ontspint, als Hugh de Morville met het geld vertrekt, zich een strijd, een guerrillastrijd in de bossen van Sherwood. De fictie.

Maar ook in dit tweede deel wordt de fictie nog meer fictie en is het lady Marian die in opstand komt tegen de Normandische overheersing. Marian is hier in het verhaal een kasteelvrouw van een gemeenschap nauwelijks 20 zielen groot, woont in een verarmde burcht tussen het stro en de beesten. De Disney-praal en pracht ontbreekt alom. Ere wie ere toekomt, Dellac, Brugeas & Herzet creëren in hun fictie dan toch wederom een historisch correct beeld. Dat er enigszins gebroken wordt met het klassieke Robin Hood verhaal en Marian wordt neergezet als een koppig, brutaal en vechtlustig persoon is een meerwaarde. Ik ben blij dat ik het eerste deel eerst nog eens opnieuw las om te nadien te merken en ook te begrijpen waarom die traag en zorgvuldig werd opgebouwd. Je begrijpt de visie van de scenarist veel beter na het lezen van het tweede deel waar duidelijk meer snelheid en tempo inzit. Alle Robin Hood personages verschijnen ten tonele weliswaar in andere contexten dan we gewend zijn en dat werkt wel heel verfrissend.

Een schitterend tweeluik met heel verzorgd tekenwerk en prachtige inkleuring waarvan ik hoop dat er nog er nog een derde deel komt.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

De klopjacht
Titel:
De klopjacht
Auteur:
Vincent Brugeas
# pagina's:
55 p. : ill.
Uitgeverij:
Le Lombard
ISBN:
9789086771356
Materiaal:
Strip
Sfeer:
Donker,
Mysterieus

Gerelateerde leestips