Het onontdekte continent
Is het Franse brood Frans? Eigenlijk niet. Eigenlijk is het stokbrood (zo genoemd omdat het op gekruld als een slang op een stok boven het vuur werd gebakken) midden 19de eeuw geïntroduceerd in Parijs door een Weense immigrant, August Zang, de man die ook de croissant in zijn viennoiserie in de Rue de Richelieu aan de man bracht. Voorheen had elke streek, elke pays zijn eigen soort brood, het Franse brood had tot de Grote Oorlog vele gezichten net als het land dat Graham Robb al fietsend verkent. Zo vertelt hij je een ander verhaal, niet vertrekkende vanuit het centrum, maar zoekend in de periferie. Een land als een kleurrijke mozaïek van vele talen en culturen en waarvan de randen indertijd zowel fascinatie opwekten als angst inboezemden. La France profonde, zowel teruggetrokken in zijn pays als alom verbonden. Maar Graham Robb kleurt het oude Frankrijk niet alleen in zijn verscheidenheid maar vertelt u ook hoe Parijs la province koloniseerde.
De ontdekking van Frankrijk is een boek, om Michaël Zeeman te citeren, 'om alle oliebollen die van hoog en laag op het terras van hun Franse huisje maar wat kwakkelen over dit land, bij te spijkeren.' Zet je toeristische zonnebril of Parijse designgeval maar af en laat je ogen openen voor het 'echte', een ander Frankrijk.