Een gedurfd maar ontroerend verhaal
Af en toe lees ik een boek uit het aanbod van de leesjury. Vaak zitten daar pareltjes tussen en dit boek is er één van. het is bestemd voor groep 7 maar zal ook door volwassenen gesmaakt worden. We maken afwisselend kennis met twee jongens in een weeshuis in Tsjechoslowakije, Sasha en Janek. Ze hebben een ongelooflijke band en een grenzeloos vertrouwen in elkaar. Uit schrik voor straffen en voor adoptie besluiten ze te vluchten uit het weeshuis. Beide jongens zijn zeer acrobatisch en vooral Janek heeft een zwak voor paarden. Samen kunnen ze heel wat kunsten uithalen. Op hun vlucht komen ze terecht in een heus circus. De beide jongens treden er op als de "Golden Brothers" en vinden voor een tiental jaar een nieuwe thuis in de wereld van het circus. Kleine jongens worden groot en de vriendschap tussen Sasha en Janek evolueert tot een liefdevolle relatie. Uiteraard in het grootste geheim. We zijn de jaren 1920-1930 en dan zit de homoseksualiteit nog in de clandestiniteit. In de jaren dertig komen de jongens terecht in Berlijn waar ze heel wat nieuwe ervaringen en kennissen opdoen, maar ook geconfronteerd worden met het nazisme en de afkeer van homoseksuelen.
Anderzijds krijgen we het verhaal van Anton, een 19-jarige homoseksueel, die aan het begin van een prille relatie staat met Peter, een iets oudere fotograaf. Anton verdient zijn brood met thuiszorg. Op een dag moet hij langsgaan bij Alexander Kovac. Deze bejaarde man leeft als een kluizenaar, vooral in zijn keuken, en heeft in huis mysterieuze foto's en brieven in een vreemde taal. Met behulp van zijn vrienden slaagt Anton er in toenadering te krijgen tot de vreemde oude man, die enkel kan communiceren met zijn stok. Anton probeert het verhaal van Alexander te reconstrueren aan de hand van de foto's en brieven. Het einde van het verhaal moet je zelf ontdekken. Het verhaal leest als een trein en het is absoluut niet storend dat je heen en weer geslingerd wordt tussen 1930 en 2014. Opvallend zelf hoeveel gelijkenissen er soms nog zijn. Wettelijk gezien is homoseksualiteit nu toegestaan, maar toch worden velen nog geconfronteerd met een vorm van racisme.
Het verhaal heeft mij ontroerd, vooral hoe ver de vriendschap tussen mensen kan gaan en hoe ver iemand voor een andere wil gaan. De keiharde realiteit wordt er beschreven en durft ook wel te choqueren. Een gedurfd maar ontroerend verhaal!
Synopsis
Berlijn, 1933. Twee jongens die opgroeiden in een kindertehuis sluiten zich aan bij het circus. Terwijl ze ontdekken wat ze voor elkaar voelen, grijpen de nazi’s de macht. In het Stockholm van nu ontmoet Anton na zijn eindexamens een van deze jongens, een nu bijna 100-jarige man. Vanaf ca. 15 jaar.