Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Drie sterke persoonlijkheden zetten de deur wagenwijd open

31 oktober 2021

Haar woonplaats - de Oost-Vlaamse gemeente Temse – vormt de centrale locatie van De verborgen vrouw, haar twaalfde thriller. Aan de oevers van de Schelde schrijft Belinda Aebi in alle stilte haar psychologisch beladen spannende boeken.

In haar nieuwste fictief verhaal vormt een oude jutefabriek, die werkelijk heeft bestaan, het mysterieuze decor. Het imposante gebouw is momenteel omgetoverd tot een gezellige wijnbar, ‘De Correctie’. De tweede voornaamste setting is discotheek “’t Hekgat”, in het boek “De Steeg” genoemd.

Onder de betonvloer van het garenmagazijn in de oude jutefabriek graaft men twee skeletten op. De forensische teams komen snel in actie en stellen vast dat het gaat om een jong meisje van zo’n 16 jaar, alsook een man van de rond de 35. De twee liggen daar reeds bijna een halve eeuw; hand in hand.

Hoofdrechercheur Stef Michiels en inspecteur Raf De Roover, bijgestaan door een team specialisten, gaan op zoek naar de identiteit van de overledenen. Tevens is het aan hen om het hoe, wie en waarom uit te vissen. Het staat immers buiten kijf dat het hier een tweevoudige moord betreft. De gepassioneerde lezer smeekt om verheldering en krijgt die ook.

‘Het gluren naar haar duurde steeds langer en het verlangen werd steeds groter. Wat ik ook deed, ik kon mijn ogen niet van haar afhouden.’

In de ultrakorte proloog stelt M.L. zich voor; ze is een raadselachtige en wulpse dame. Aansluitend volgt een vijftigtal compacte hoofdstukken, waarin gedetailleerd het hele moordonderzoek en de te volgen procedure worden blootgelegd. Dit is zelfs heel educatief; in ieder geval betekent dat een bewijs dat Aebi zich vooraf nauwgezet heeft gedocumenteerd. Hierbij heeft forensisch tandarts Eddy De Valck haar heel nuttige informatie doorgespeeld, die ze subliem heeft verwerkt. Schrijven doet ze in een toegankelijke en nuchtere taal; het zijn twee typische kenmerken die je terugvindt in haar oeuvre.

De schrijfster zet een nauwkeurig uitgebalanceerde constructie neer, waarin heden en verleden knap aan elkaar geknoopt zijn. Twee totaal van elkaar verschillende verhaallijnen verhogen de druk op het geheel; de sluimerende spanning valt nooit weg. Hier is geen sprake van vreselijke en gruwelijke toestanden of van wilde acties. De kracht zit hem in de psychologische overdenking.

‘Soms vond Stef zichzelf een echte romanticus, want aan dromen ontbrak het hem niet, maar soms vond hij zichzelf nog een trap erger, een melige aap.’

Meegevoerd door de inzet van Stef Michiels en zijn kompanen, ga je instinctmatig je eigen speurneus opzetten. Je wil per slot van rekening zo graag weten hoe de vork aan de steel zit. Tevens maak je heel uitgebreid kennis met Stef als mens, zodat je hem nog meer gaat waarderen. Zijn karakter en verleden worden vakkundig uitgediept. Andere gewichtige personages, zoals bijvoorbeeld wetsdokter Emmy Verdonck, blijven niet in de kou staan en krijgen een gezicht.

De intermezzo’s met de sexy en onbekende M.L., scheppen een tijds- en sfeerbeeld van hoe het een halve eeuw geleden was in het Waaslandse Temse.

Ondertussen bevestigt de auteur dat ze met Stef, Emmy en Raf verder wil gaan in de toekomst. Deze drie sterke persoonlijkheden bieden immers heel wat mogelijkheden voor nieuwe boeiende misdaadverhalen.

De verborgen vrouw is een Aebi-thriller pur sang, maar ditmaal nog beter.

Synopsis

Als bij de sloop van een fabriek twee skeletten worden gevonden, start rechercheur Stef Michiels het onderzoek.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

De verborgen vrouw
Titel:
De verborgen vrouw
Auteur:
Belinda Aebi
# pagina's:
348 p. : ill.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Hamley Books
ISBN:
9789464208375
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Mysterieus

Gerelateerde leestips