Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Boeiende true crime met een fikse kwinkslag

25 januari 2023

De volksjury sluit nauw aan bij hun populaire podcast met de gelijknamige titel. Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck zouden nooit nog een vervolgdeel schrijven. Maar kijk: intussen is “De volksjury 2” van de drukpersen gerold. Uiteraard kan het jonge en ambitieuze duo mooi teren op de succesrijke digitale audio-uitzending. In het voorjaar van 2023 zetten de vriendinnen nog een (gewaagde) stap verder; ze gaan hun ding helemaal live doen, op een podium.

In het tweede boek belichten de “partners in crime”, op hun eigen -olijke en blitse – manier, een twintigtal aspecten/thema’s van een waargebeurde misdaadzaak. Hierbij worden ze telkens bijgestaan door een aantal deskundigen op een specifiek terrein. Het zijn allen mensen die duidelijk weten waarover ze spreken.

‘Hoe kan je dan in godsnaam vaststellen dat iemand een psychopaat is? “Wij gebruiken daar de PCL-R voor, de Psychopathy Checklist-Revised.” Zo, dat is handig! Gewoon even een checklistje invullen en we weten direct of we psychopaten zijn. We willen professor Uzieblo bijna vragen om er ons eentje te bezorgen, maar ze tempert ons enthousiasme onmiddellijk.’

Alle gekheid op een stokje, waargebeurde misdaad is echter zuivere ernst en niet echt lachwekkend. Zo steekt de geïnteresseerde (en soms wel geïntrigeerde) lezer wat op over onderwerpen zoals: het bewezen nut van speurhonden, necrofilie, het verhoren van kinderen, de juryplicht, gepensioneerde moordenaars… In elk hoofdstuk belichten de auteurs, aan de hand van een concrete zaak, een thematiek. Tevens verschaft een ingewijde de nodige toelichting. Aan het samenstellen van “De volksjury 2” is ongetwijfeld een stevige dosis opzoekwerk en interviews voorafgegaan.

‘Waar was jij op 8 oktober om 17.20 uur? Was je op je werk? Aan het studeren? Wie heb je die dag allemaal gezien? Weet je het niet meer? Denk toch maar eens héél goed na, want jouw antwoord kan de rest van je leven bepalen.’

Af en toe schrik je even op; bijvoorbeeld als je leest dat slechts twee procent van de onschuldigen een geloofwaardig alibi heeft. Tevens leer je dat cipiers geen rolstoelen van gedetineerden mogen voortduwen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van “wistjedatjes”, bestemd voor buitenstaanders (zoals deze lezer). De structuur is keurig opgezet en uitgewerkt; hier heerst geen chaos. De gehanteerde taal is bijzonder toegankelijk en klinkt vaak komisch. De volksjury 2 is boeiende true crime met een fikse kwinkslag.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

De Volksjury. 2
Titel:
De Volksjury. 2
Auteur:
Silke Vandenbroeck
# pagina's:
205 p.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463938839
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moorden

Gerelateerde leestips