Dirk Bellon
Leestip van Dirk Bellon

Wie is het echte monster?

17 oktober 2021

Het is 1964 en Bobby Bailey wil graag soldaat worden in het Amerikaanse leger. Tijdens de inschrijvingsprocedure blijkt dat de ouders van Bobby dood zijn en hij dakloos is. Hierdoor is hij een goede kandidaat voor project “Prometheus”. Een experiment om een super-soldaat te creëren, ontstaan bij de Nazi’s in W.O. 2. Er doen vreemde geruchten de ronde over Prometheus, horrorverhalen waar deelnemers gemarteld worden. Sergeant McFarland, die Bailey heeft doorgestuurd naar het project, krijgt wroeging. Zodra hij navraag begint te doen over het lot van Bobby wordt hij op ziekteverlof gestuurd. Het thuiszitten helpt niet om zijn gedachten te verzetten en uiteindelijk besluit McFarland Bobby te bevrijden. Zijn grootste angst wordt realiteit wanneer hij ontdekt wat er met Bobby is gebeurd.
Monsters is een mengeling van een familiedrama en horror. Een verhaal waarin niet elk “monster” er angstaanjagend uitziet. Dit prachtige verhaal is het beste van Barry Windsor Smit tot nu toe. Zijn zwart-wit pentekeningen zijn subliem.

Het was 16 jaar geleden dat Windsor nog een werk heeft uitgebracht, maar het is het wachten meer dan de waard.

Synopsis

Barry Windsor-Smith verstrengelt in deze graphic novel het leven van twee generaties van twee Amerikaanse families die met elkaar verbonden zijn door een onvoltooid naziproject voor genetische manipulatie dat in de jaren 1960 wordt voortgezet door de Amerikaanse regering. Het verhaal is zowel een familiedrama en een spionagethriller als een politieke odyssee en een intiem portret van individuen die hun leven weer in orde proberen te krijgen.

Dirk Bellon
Leestip van Dirk Bellon

Monsters
Titel:
Monsters
Auteur:
Barry Windsor-Smith
# pagina's:
363 p. : ill., z/w
Uitgeverij:
Stichting Sherpa
ISBN:
9789089882400
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Trauma's

Gerelateerde leestips