Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een heerlijk voorleesboek

15 november 2021

Met de voorleesweek voor de deur is het geïllustreerde voorleesboek De vuurzeevlieg en andere verhalen zeker het tippen waard. In deze bundel vind je 17 nieuwe dierenverhalen van Toon Tellegen. Je stapt een wereld binnen waar de dieren opvallend veel menselijke trekjes hebben. De dieren schrijven elkaar korte briefjes of bezoeken elkaar en spreken daarnaast meerdere malen hun ongenoegen uit. Ze zijn niet tevreden met hun naam, hun uiterlijk, hun dagbesteding of ze zijn gewoon totaal niet gelukkig. Zo is het vuurvliegje niet tevreden met zijn naam en zou graag een naam willen die de andere dieren doet terugdeinzen. De tor is niet gelukkig met zijn leven en er zwemt zelfs een snoek rond die de waarheid niet kan verdragen. Niet alle dieren zijn trouwens zwaarmoedig of aan het tobben. De mus bulkt juist van zelfvertrouwen en biedt lessen aan in van alles. Het zijn poëtische verhalen die tot de verbeelding spreken. Tellegen weet met zijn prachtige woordkeuze de dieren heel goed te schetsen.

Carll Cneut verbeeldt de aandoenlijke dierenkarakters in prachtige illustraties in zijn typische stijl. Cneut koesterde al langer de wens dierenverhalen van Tellegen te illustreren. Het resultaat werd bekroond met het Zilveren Penseel 2020. De schitterende kleurenillustraties maken dit meesterwerk compleet. Hoewel zowel de tekst als de illustraties sterk genoeg zijn om op zichzelf te staan, zijn ze samen nog krachtiger. Zo laten de tekeningen de hoofdpersonages uit de verhalen nog levendiger worden en zorgt de omgeving voor extra sfeer. De gelaagdheid in de illustraties en de verhalen van de diverse inwoners van het geheimzinnige bos laten je dan ook niet onbewogen.

Het prachtige boek is heel goed geschikt als voorleesboek. Elk kind kan zelf ontdekken wat het verhaal brengt. Het ene kind zal eenvoudigweg genieten van een bijzonder dierenverhaal, het andere ontdekt misschien een diepere boodschap want in de eigenaardigheden van de dieren herkent iedereen wel iets van zichzelf. Met zo’n prachtige prenten en aandoenlijke personages is De vuurzeevlieg een aanrader van formaat!

Synopsis

Zeventien korte verhalen over het vuurvliegje, de das, de aardworm en andere dieren in het bos, die allemaal hun eigenaardigheden hebben. Vuurvliegje wil niet langer klein zijn, maar een grote vuurzeevlieg worden. En waarom klimt olifant steeds in bomen? Vanaf ca. 9 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
Titel:
De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
Auteur:
Toon Tellegen
# pagina's:
74 p. : ill.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045123776
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips