Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een heerlijk voorleesboek

15 november 2021

Met de voorleesweek voor de deur is het geïllustreerde voorleesboek De vuurzeevlieg en andere verhalen zeker het tippen waard. In deze bundel vind je 17 nieuwe dierenverhalen van Toon Tellegen. Je stapt een wereld binnen waar de dieren opvallend veel menselijke trekjes hebben. De dieren schrijven elkaar korte briefjes of bezoeken elkaar en spreken daarnaast meerdere malen hun ongenoegen uit. Ze zijn ontevreden over hun naam, hun uiterlijk, hun dagbesteding of ze zijn gewoon ongelukkig. Het vuurvliegje is niet tevreden met zijn naam en wenst een naam die de andere dieren doet terugdeinzen, de tor is niet gelukkig met zijn leven en de snoek verdraagt de waarheid niet. Maar niet alle dieren zijn zwaarmoedig of aan het tobben. De mus bulkt juist van zelfvertrouwen en biedt lessen aan in van alles. Het zijn poëtische verhalen die tot de verbeelding spreken. Tellegen weet met zijn prachtige woordkeuze de dieren heel goed te schetsen.

Carll Cneut verbeeldt de aandoenlijke dierenkarakters in prachtige illustraties in zijn typische stijl. Cneut koesterde al langer de wens dierenverhalen van Tellegen te illustreren. Het resultaat werd bekroond met het Zilveren Penseel 2020. De schitterende kleurenillustraties maken dit meesterwerk compleet. Zowel de tekst als de illustraties zijn sterk genoeg om op zichzelf te staan, maar samen zijn ze nog krachtiger. Door de tekeningen worden de hoofdpersonages uit de verhalen nog levendiger en krijgt de omgeving extra sfeer.

Het prachtige boek is heel goed geschikt als voorleesboek. Elk kind kan zelf ontdekken wat het verhaal brengt. Het ene kind zal eenvoudigweg genieten van een bijzonder dierenverhaal, het andere ontdekt misschien een diepere boodschap want in de eigenaardigheden van de dieren herkent iedereen wel iets van zichzelf. Met zo’n prachtige prenten en hartveroverende personages is De vuurzeevlieg een aanrader van formaat!

Synopsis

Zeventien korte verhalen over het vuurvliegje, de das, de aardworm en andere dieren in het bos, die allemaal hun eigenaardigheden hebben. Vuurvliegje wil niet langer klein zijn, maar een grote vuurzeevlieg worden. En waarom klimt olifant steeds in bomen? Vanaf ca. 9 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
Titel:
De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
Auteur:
Toon Tellegen
# pagina's:
74 p. : ill.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045123776
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips