Sam Van de Wiele
Leestip van Sam Van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

Schaapjes tellen was nog nooit zo leuk!

15 november 2021

Soms heb je van die boeken waarvan de cover en de titel meteen je aandacht trekken. Meer dan dat heb je dan niet nodig om het boek te kopen (of om het te lenen in de bib). Wanneer dat boek dan ook nog een goede leeservaring levert, is de euforie compleet. Zo ging het voor mij bij Sally Coulthard’s Een kleine geschiedenis aan de hand van schapen.

Het boek is opgedeeld in 14 thematisch hoofdstukken die betrekking hebben op allerlei aspecten van het schaap. Zo bespreekt Coulthard het houden van schapen door herders, maar ook bijvoorbeeld het scheren van schapen en uiteraard het weven van wol tot textiel. Die thema’s koppelt ze dan op een boeiende manier aan geschiedkundige feiten, hoofdzakelijk in een Engelse en Schotse context – wie al eens door het Schotse platteland reed, is waarschijnlijk niet verbaasd – maar ook af en toe ruimer bekeken. Je zal versteld staan hoeveel invloed schapen op het menselijke bestaan gehad hebben.

Op de achterkant van het boek staat dat dit boek perfect naast Harari’s Sapiens in je boekenrek past. Het boek is zeker even toegankelijk geschreven, maar qua inhoud gaat dit boek toch een hele andere richting uit. Een kleine geschiedenis aan de hand van schapen is vooral een boek voor iedereen die houdt van geschiedenis en die graag eens bekijkt from another point of view. In dit geval schapen. Neem je tijd om dit boek te lezen, er valt veel te herkauwen – pun intended.

Synopsis

Gei͏̈llustreerde wereldwijde (cultuur)historie van het schaap in al zijn facetten.

Sam Van de Wiele
Leestip van Sam Van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen
Titel:
Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen
Auteur:
Sally Coulthard
# pagina's:
316 p. : ill.
Uitgeverij:
Terra
ISBN:
9789089898715
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schapen, Dieren ; cultuurgeschiedenis
Sfeer:
Confronterend,
Gek

Gerelateerde leestips