Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Benauwende psychologische thriller

17 februari 2022

De weg naar huis is de meest benauwende psychologische thriller van Sebastian Fitzek, tot nu toe.

De boeken van de succesrijke Duitse thrillerauteur Sebastian Fitzek leveren hem een ontelbaar aantal trouwe fans op. Het is geen verrassing dat er van hem reeds miljoenen exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Met De weg naar huis zorgt hij voor een flinke portie zenuwslopende spanning en gruwel. Meer zelfs, deze keer levert hij een opzwepend psychologisch meesterwerk af.

Een hachelijk kat-en-muisspel tussen dader en slachtoffer.

Jules Tannberg en Klara kennen elkaar niet. Op een zaterdagavond, op weg naar huis, voelt Klara zich bedreigd. In paniek belt de jonge vrouw de begeleidingstelefoon voor bange vrouwen. Via de telefoon probeert vrijwilliger Jules haar gerust te stellen en ondersteunen. Klara is ervan overtuigd dat een man, die haar eerder te grazen heeft genomen, op de hielen zit en zwaar wil uithalen. De in bloed geschreven boodschap die hij op haar slaapkamermuur heeft achtergelaten, klinkt alarmerend. Het is de precieze datum van haar dood. De tijd dringt, binnen twee uur is het immers zover…

“Het antwoord liet zijn trommelvliezen bijna scheuren. Het bestond uit één lange, wanhopige gil.”

Wie is de meedogenloze Kalender-moordenaar?

In korte hoofdstukken en met een direct taalgebruik zet Fitzek een knap mysterieus, beklemmend en vooral psychologisch gekruid misdaadverhaal neer. Vanaf de eerste pagina stap je als nietsvermoedende lezer binnen in de gruwelijke wereld van een psychopathische killer. Je bent meteen gewaarschuwd, het wordt geen leesbeurt voor gevoelige zielen. Wat volgt is een intrigerende kennismaking met Jules en Klara, de twee protagonisten die diep in hun ziel laten kijken. De spanning zit er eveneens goed in; dat blijft zo tot en met de allerlaatste zin. De perspectiefwisselingen voeden het geheel; de tijdsprongen leveren nuttige informatie op. Zoals steeds diept de schrijver zijn hoofdrolspelers op een kundige manier uit. Zowel Klara als Jules draagt een donkere rugzak uit het verleden met zich mee. Hulpeloos kijk je toe hoe hun toestand steeds verergert; tot de grote schok een feit is en de vraag rijst of je hallucineert.

De gruwelijkheden monden net niet uit in horror.

De soms bizarre, lugubere gebeurtenissen geeft Sebastian Fitzek nauwkeurig en gedetailleerd weer. Hij dwingt zijn lezers tot verder lezen; een constante injectie van adrenaline in het verhaal is daar verantwoordelijk voor. Op het juiste moment confronteert hij je met een verrassende wending, of geeft hij onopvallend een hint. Meer weggeven over het intelligente plot en het hoofdthema is geen optie; dit zou het leesplezier te veel bederven.

Synopsis

Een door haar man lichamelijk, psychisch en seksueel mishandelde vrouw belt, terwijl ze het huis uit vlucht, een hulpdienst.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

De weg naar huis
Titel:
De weg naar huis
Auteur:
Sebastian Fitzek
# pagina's:
348 p.
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044362190
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Donker,
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips