Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Ballingschap versus vrijheid

17 februari 2022

Piazza Bucarest is 'een echte Grøndahl': het is een vlijmscherp onderzoek naar menselijke relaties en een triest verslag over vrijheid en de prijs die daarvoor betaald moet worden. Tegelijkertijd is het ook een geëngageerde roman. Piazza Bucarest speelt zich af in Roemenië onder de dictatuur van Ceausescu en in Denemarken in dezelfde tijd en na de val van het communisme. Op een indirecte manier benadert Grøndahl de geschiedenis. Bovendien zet hij de lezer flink aan het denken over wat liefde en vrijheid inhouden.

Kort voor de val van de Muur brengt Scott voor zijn werk een bezoek aan Boekarest. Daar ontmoet hij de veel jongere Elena. Hij wordt verliefd en neemt haar mee naar de vrije wereld. Het had een simpel schijnhuwelijk kunnen zijn waardoor Elena het Roemenië van Ceaucescu kon ontvluchten. Maar Scott, een persfotograaf van Amerikaanse afkomst, hecht zich veel meer dan verwacht aan deze jonge geheimzinnige vrouw, en als ze hem verlaat, na een tijdje samenwonen in Denemarken, is hij radeloos. Door deze brute scheiding kan hij niet begrijpen wat er werkelijk is gebeurd sinds hun ontmoeting. Later, terwijl Scott zich voorbereidt om terug te keren naar de Verenigde Staten, brengt de zoon van zijn eerste vrouw hem een ​​brief uit Roemenië die bestemd is voor Elena. Deze stiefzoon veronderstelt dat haar vlucht gepaard gaat met een groot drama. Op verzoek van Scott gaat hij op zoek naar Elena in Arezzo en wordt hij, bijna ondanks zichzelf, de eerste persoon aan wie ze het pijnlijke verhaal van haar leven zal vertellen.

Grøndah registreert scherpzinnig de relatie tussen zijn hoofdpersonages en volgt hen in hun onderzoek naar het leven dat ze hebben geleefd. De auteur heeft een heel scherp oog voor detail en dat leidt tot prachtige beschrijvingen van de karakters van de hoofdpersonen. Niet de perfecte liefde is zijn werkterrein, maar de onmogelijkheid tot liefde, de beschadigde liefde, of de onvolkomen liefde. Grøndahl gaat in op de zorgen van onze tijd en reflecteert op ballingschap, op de doodlopende weg van vrijheid en op de kwetsbaarheid van literatuur, en levert zo een prachtige, beklijvende roman af. Steeds opnieuw weet de Deense auteur te treffen door zijn rake formuleringen. Net als zowat alle romans van Grøndahl is ook deze korte roman van hetzelfde hoge niveau. En dat smaakt beslist naar meer.

Synopsis

Tussen een in Denemarken wonende Amerikaan en een veel jongere Roemeense vrouw ontstaat een bijzondere relatie.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Piazza Bucarest : roman
Titel:
Piazza Bucarest : roman
Auteur:
Jens Christian Grøndahl
# pagina's:
175 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
90-290-7603-8
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Man-vrouwrelatie, Roemenië ; 1945-
Sfeer:
Tragisch

Gerelateerde leestips