Ontheemding en identiteitscrisis: brandend actueel in de 19e eeuw en vandaag
In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee jonge Afrikaanse prinsen, aan koning Willem I geschonken als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. De jongens worden in Delft als Nederlanders opgevoed en worstelen elk op hun eigen manier met hun identiteit en het gemis aan hun vaderland. Kwasi wil erbij horen en doet alles wat hij kan om zich aan te passen en een echte Nederlander te worden. Kwame daarentegen vecht om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en stelt zichzelf als doel op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk. Geen van beiden slaagt in zijn opzet.
Dit boek was de grote doorbraak van Japin. In zijn bekende stijl – verhalen gedeeltelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen en erg onderbouw geschreven – neemt hij je mee in dit beklijvende verhaal. Twee kinderen, die als ‘prijzengeld’ worden uitgewisseld en helemaal ontheemd geraken. Moraal van het verhaal: ze voelen zich nergens thuis en nergens welkom. Voor hun thuisland zijn ze ‘verwesterd’, voor de westerlingen zijn ze ‘zwart’. Die identiteitscrisis die er uiteindelijk ook toe leidt dat beide hartsvrienden van elkaar vervreemden, wordt in dit boek heel mooi beschreven aan de hand van de verteller, Kwasi.
Zoals zoveel thema’s in de boeken van Japin, is ook deze thematiek nog steeds erg actueel. Doe jezelf een plezier en lees dit prachtige werk.
Synopsis
In 1837 werden twee Afrikaanse prinsjes door de Nederlandse regering als onderpand in een illegale handelstransactie naar Nederland gevoerd en hier opgevoed. De ene prins past zich aan, wordt als een Nederlander, de ander probeert zijn Afrikaanse identiteit te behouden. De ontworteling en de cultuurschok hun uiteindelijk allebei noodlottig. Historische roman, gereconstrueerd uit officiële en privédocumenten.