Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De lege cockpit

5 april 2021

'Je zit in een vliegtuig. Het bordje stoelriemen vast is uit, de stewardess heeft je net een drankje gebracht en nu twijfel je tussen het inflight entertainment of toch dat spannend boek. De man naast je nipt aan zijn whisky, je kijkt door het raampje naar de ondergaande zon, en dan zie je in een van de motoren plotseling een gigantische steekvlam. Je stoot je buurman aan en roept de stewardess, die na enige tijd verschijnt en meldt dat er inderdaad wat technische problemen zijn geweest, maar dat alles weer in orde is. Ze oogt zo kalm en zelfverzekerd dat je het bijna gelooft, maar je wurmt je toch langs je medepassagiers naar het gangpad, waar eerst de stewardess en dan de pursuer die je tegenhoudt, allebei met de boodschap: Gaat u alstublieft terug naar uw plaats. Je duwt ze opzij en weet de deur van de cockpit te grijpen, je krijgt hem open en daar zit niemand' (p11)

Kuifje onder bankiers, zo voelde journalist Joris Luyendijk zich wanneer hij door Alan Rudsbridger, hoofdredacteur van The Guardian, gevraagd werd als antropoloog de City te doorgronden.

Waarom tonen mensen zo vaak zo weinig belangstelling voor onderwerpen die hun belang direct raken? Zou het kunnen dat veel onderwerpen zo ingewikkeld zijn geworden dat het nieuws erover alleen voor insiders is te volgen? En is het mogelijk, als journalist, om aan de hand van een cadans van welgestelde vragen aan experts en insiders een leercurve op te stellen, zodat de lezer toch inzicht krijgt in wat eerder een ondoorzichtig kluwen leek?

Met deze vragen trok Luyendijk de aandacht van Rusbridger. Rusbridger haalde de Nederlandse journalist in 2011 naar Londen en vroeg hem ook zo'n leercurve te doen, in de vorm van een blog, over het financiële hart, de City. De City die op dat moment zijn wonden likte na de crash van 2008, een crash die ons op de afgrond bracht.

De blog 'Centen en de City' was het resultaat en het boek Dit kan toch niet waar zijn de logische synthese. Meer als het lezen waard. Vooral om dat je samen met Luyendijk moet ontdekken dat de cockpit inderdaad beangstigend onbemand is.

Synopsis

Aan de hand van interviews met medewerkers van grote bancaire instellingen in Londen, ontleedt Luyendijk stap voor stap de pijnpunten die hebben geleid tot de financiële crisis.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Dit kan niet waar zijn : onder bankiers
Titel:
Dit kan niet waar zijn : onder bankiers
Auteur:
Joris Luyendijk
# pagina's:
221 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045034041
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Banken
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips