Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Ode aan onbaatzuchtigheid en vriendschap

1 december 2022

De boeken van Dani Atkins kennen een trouwe schare fan. Met Een hemel vol sterren verschijnt nu een boek dat reeds de Romantic Novel of the Year Award wegkaapte. Het boek werd uitgegeven bij De Fontein en vertaald door Nannie Nieland-Weits.

De kaft van het boek is mooi vormgegeven in nachtblauw en roze en beeldt een gezin af onder een nachthemel vol sterren. Die sterren die ook in de titel terugkomen, spelen een belangrijke rol in het boek. Jonge moeder Lisa, een astronome, heeft haar zoontje Connor al jong de passie voor sterren bijgebracht. Samen met echtgenoot Alex vormt ze een gelukkig gezin. Dan komt Lisa totaal onverwachts om het leven en slaat de bodem uit Alex en Connors bestaan. Beiden zijn totaal stuurloos en in zijn wanhoop en pijn slaagt Alex er niet in zijn zoontje de steun te bieden die hij nodig heeft. Dan leert Alex de vier mensen kennen die dankzij Lisa’s orgaandonatie een tweede kans kregen. De relaties die gevormd worden tussen dit groepje mensen beginnen langzaam weer richting te geven aan Alex’ leven.

Hoewel Atkins’ boeken garant staan voor romantiek, bieden ze altijd meer dan alleen maar dat. Ook hier schuwt de auteur de zwaardere thema’s niet. De lezer leert de mooie kanten én de gevaren van contact tussen donorfamilies en ontvangers kennen. Hoe gaan ontvangers om met het schuldgevoel omdat zij leven dankzij de dood van iemand anders? Wat als de ontvangers niet het soort mensen zijn die dit orgaan waard zijn volgens de donorfamilie? Blijven er herinneringen of gewoontes van de overleden persoon hangen? Deze vragen zorgen voor een boeiend, hartverscheurend, maar ook troostend en helend boek.

Het verhaal is beschreven vanuit het perspectief van Alex (in de derde persoon) en dat van een van de ontvangers (in de ik-persoon). De schrijfster neemt de tijd om haar hoofdpersonen goed uit te werken. Ook de andere personages worden mooi uitgewerkt en zijn boeiend en gevarieerd. De auteur bezit de gave om haar personages zo te portretteren dat je je zo kan voorstellen dat je bevriend bent met hen.

Eén minpuntje is de vertaling die soms wat slordig is en waarin af en toe sporen van het Engels zorgen voor een onhandige zinswending. Ook het aantal tikfouten is iets te groot. Een euvel dat hopelijk zal verholpen worden tegen de tweede druk.

Het boek las vlot en boeide de hele tijd. Liefhebbers van gevoelige boeken en romantiekzoekers zullen genieten van dit boek dat net op tijd uitgekomen is om zijn weg naar pakjes onder vele kerstbomen te verdienen.

Hartelijk dank aan de Ester en Tina nieuwsbrief voor het gewonnen exemplaar.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Titel:
Een hemel vol sterren
Auteur:
Dani Atkins
# pagina's:
383

Gerelateerde leestips