Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Wij waren de besten

6 oktober 2022

In Een tuin in de winter schetst Anna Enquist een liefdevol portret van haar vriendschap met dichter Gerrit Kouwenaar. Dat doet ze niet enkel omwille van de vriendschap, maar ook uit noodzaak, omdat ze vaststelt dat Kouwenaar – overleden in 2014 – al bijna vergeten lijkt.

Enquist laat de herinneringen over elkaar heen rollen, citeert gedichten van zichzelf en vooral van Kouwenaar en legt – dwars tegen de poëtica van Kouwenaar in – verbanden tussen zijn werk en zijn leven. Ze beschrijft de zomerse vakanties die hun gezinnen samen doorbrengen, literaire avonden en gesprekken met collega-dichters, maar ook de kleine kantjes van de dichter: de ijdelheid, de spaarzaamheid.

De vriendschap krijgt een deuk na de dood van Enquists dochter, waar Kouwenaar niet op weet te reageren. Later, na het overlijden van Kouwenaars vrouw en vrienden van het eerste uur, Kopland en Bernlef, neemt Enquist de rol van mantelzorger op zich. Pakkend is het laatste telefoongesprek dat Kouwenaar had, met Remco Campert: ‘Wij waren de besten’, zouden ze tegen elkaar gezegd hebben.

Synopsis

Aangrijpende herinneringen aan de innige vriendschap tussen Anna Enquist en Gerrit Kouwenaar.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Een tuin in de winter : herinneringen aan Gerrit Kouwenaar
Titel:
Een tuin in de winter : herinneringen aan Gerrit Kouwenaar
Auteur:
Anna Enquist
# pagina's:
166 p., [16] p. foto's
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029514248
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips