Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een opmerkelijke herinterpretatie van een klassieker

6 februari 2024

De jongeman Mieczysław Wojnicz reist in 1913 af naar een sanatorium aan de toenmalig Duits-Silezische grens. Dit kuuroord in de bergen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog waar de gasten zich onledig houden met dromen en discussiëren, is het toneel van Empusion, Olga Tokarczuks feministische antwoord op Der Zauberberg van Thomas Mann.

Er wordt tussen de mannelijke gasten heel wat gepalaverd. Het boek barst van ideeën over Plato en Aristoteles, over moderne kunsten, tradities, wetenschappelijke ontwikkelingen en de krachten van de natuur. De Nobelprijswinnaar bekijkt kritisch al dat mannelijke gepraat waarvan misogynie het verdoken thema is. Bewust corrigeert de auteur de vooroordelen over vrouwen niet, maar in het nawoord onthult ze deze als parafrasen van beroemde auteurs. Tokarczuk voegt een thrillerelement toe en via tal van geheimzinnigheden ontwikkelt het verhaal zich tot een claustrofobische gothic novel. De auteur hanteert een scherpe, creatieve pen in levendige dialogen.

Kortom, deze fraaie roman is een opmerkelijke herinterpretatie van een klassieker. Net zoals destijds Der Zauberberg bijzonder graag gelezen!

Synopsis

Een student reist in 1913 af naar een beroemd sanatorium, waar hij gefascineerd raakt door de vele verontrustende gebeurtenissen die zich in de omgeving voordoen. Met foto’s en illustraties in zwart-wit.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Empusion : een natuurgeneeskundig griezelverhaal
Titel:
Empusion : een natuurgeneeskundig griezelverhaal
Auteur:
Olga Tokarczuk
# pagina's:
370 p. : ill.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044548655
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sanatoria, Mens en natuur, Vrouwen, Seksisme
Sfeer:
Intens,
Mysterieus

Gerelateerde leestips