Ann David
Leestip van Ann David
Voedsel voor hoofd en hart.

Hoe streven naar fiscale rechtvaardigheid ook woordenschat kan verrijken.

11 januari 2021

Etienne de Silhouette heeft onze woordenschat met 1 woord verrijkt, zonder dat hij dat zelf wou. Verder bleef hij onbekend, heel bewust verzwegen door vele geschiedschrijvers.

Etienne leefde in de 18de eeuw, in de periode vóór de Franse Revolutie, het ancien régime. Hij werd minister van Financiën onder Lodewijk XV en wou een fiscaal rechtvaardig systeem. Dat was niet welkom bij adel en clerus. Hij wou dit nochtans onder meer omdat hij inzag dat een revolutie tot de mogelijkheden behoorde. De koning, adel en clerus leidden een erg duur leven, betaald door de meerderheid van de bevolking, die een eindeloze reeks belastingen betaalde. Het volk had honger en leefde in diepe ellende.

Nu en dan waren er jaren van bittere kou, tot in de zomer. Deze uitzonderlijk lange winters maakten de oogsten kapot. Het volk lijdt honger, de koning moet de wijn in zijn glas ontvriezen.

Thierry Maugenest vond dat het tijd werd om Etienne de Silhouette onder onze aandacht te brengen. Hij schreef een zeer goed gedocumenteerd boek over deze man uit de hogere kringen die allerlei posities bekleedde en uiteindelijk minister van financiën werd, zijn droom.

Etienne had namelijk een ideaal, hij wou rechtvaardige belastingen en een financieel systeem waarbij de meerderheid niet langer het luxeleven van de adel en de koning moest betalen. Hij had een sociaal gevoel, maar hij hield vooral ook van zijn koninkrijk en zag het gevaar van opstand. Frankrijk was op dat moment ook in heel dure oorlogen verwikkeld, die alleen maar geld en levens kostten. Etienne wou de staatskas redden, maar dan moest het financieel systeem anders. Dat zag hij zeer goed, maar het was een niet welkom inzicht en hij werd dan ook bedankt voor zijn diensten.

Thierry Maugenest slaagt erin de 18de eeuw op een zeer toegankelijke wijze te schetsen, met aandacht voor de vele facetten van de Franse maatschappij. Doorheen de beschrijving van het leven van de Silhouette - zijn studies, zijn Grand Tour, zijn diverse functies - leren we veel over de Franse en Europese situatie op dat moment.

Een zalig boek voor wie nieuwsgierig is naar meer achtergronden zonder ‘wetenschappelijke’ kanjers te moeten lezen. Maugenest raadpleegde vele bronnen en schreef een heel leesbaar en aangenaam boek dat ons veel informatie geeft over die periode, die uiteindelijk resulteerde in wat de Silhouette niet wou: revolutie en het einde van het koninkrijk.

Het woord ‘silhouet’ werd toegevoegd aan de internationale woordenschat. De heel ambitieuze Etienne werd door anderen beschimpt en gereduceerd tot een minimale weergave van de werkelijke persoonlijkheid. Maugenest herstelt met dit boek zijn plaats in de geschiedenis.

Ann David
Leestip van Ann David
Voedsel voor hoofd en hart.

Titel:
Etienne de Silhouette (1709-1767). Le ministre banni de l'histoire de France
Auteur:
Thierry Maugenest
# pagina's:
212
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips