Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Fidelio leeft nog. En gelukkig maar!

13 september 2022

Pjotr is te laat op zijn eerste werkdag en toppresentator Fidelio zit op het toilet als zijn volledige redactie op Charlie Hebdo-miaanse wijze wordt neergekogeld.
Zij - en één van de terroristen - zijn de enigen die overleven.
Wat volgt is een messcherpe analyse van hoe daar mee om te gaan - niet op dramatische, wel op uitbundig hilarische wijze.

Jonathan van het Reve schreef/schrijft voor Lubach. Dat verklaart veel, zo niet alles.
Ten eerste de setting: (de redactie van) een satirisch televisieprogramma.
Ten tweede de humor: ‘Zondag met Lubach’ moet zowat het enige programma zijn dat ik de afgelopen jaren niét binnen de minuut weg zapte.
Ten derde de brutaliteit: Nederlandse - Amsterdamse - branie die je vrolijk aan het denken zet.
Vrolijk, inderdaad, terwijl het onderwerp toch niet meteen tot grappen en grollen uitnodigt.
Maar van het Reve doét het: een personage in het leven roepen/houden dat je recht én scheef voor de raap doet lachen en denken tegelijk.

Gruwelijk geestig én een geweldig geweldig einde.
Blij dat Fidelio nog leefde.

Synopsis

Twee gemaskerde mannen dringen de redactie van het satirische programma Fidelio! binnen en schieten alle veertien redactieleden dood. Er is maar één overlevende: Fidelio zelf, de presentator. Het land is in diepe rouw en Fidelio ook, maar hij besluit om die week tóch een uitzending te maken. Helemaal alleen, want het voelt niet goed om zo snel een nieuwe redactie in te huren. Het lukt: de uitzending is een groot succes, zelfs internationaal. Fidelio is opeens een superster. Maar dan komt de volgende week. Gaat hij weer een uitzending maken? Stoppen kan niet, want dan winnen de terroristen. En het is nog steeds te vroeg voor een nieuwe redactie. Dus hij doet het nog eens, weer alleen. En een week later weer. En weer. De lof blijft, de kijkcijfers dalen. Sommige mensen vinden dat Fidelio zich herhaalt en rechtse politici in de kaart speelt. Bovendien komen er steeds meer lastige vragen. Want hoe kan het dat Fidelio het als enige heeft overleefd? Wie waren de daders, en waarom was juist dit programma hun doelwit? Wat volgt is een krankzinnige zoektocht naar de waarheid – vrolijk en gruwelijk, spannend en grappig.

Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Fidelio leeft nog
Titel:
Fidelio leeft nog
Auteur:
Jonathan van het Reve
# pagina's:
282 p.
Genre:
Romans,
Satiren
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789493248199
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips